Веганството – да или не

0

Всяка година вегетарианството на планетата набира скорост. Някой става вегетарианец, основан на етиката към животните, а някой за собственото си здраве.
Както и да е, ако се интересувате от здравословен начин на живот, ето някои факти за вегетарианството, за които ще ви е интересно да знаете …

Вегетарианството се разделя на няколко вида.
Познавате ли разликата между лакто-вегетарианството, ово-вегетарианството, песцетарианството и веганството? 
Първите например могат да консумират млечни продукти, но в същото време напълно изключват яйцата от диетата си. 
Но ововегетарианците са точно обратното – ядат яйца, но не пият мляко и млечни продукти. 
Пескетарианците освен яйца и мляко също си позволяват да ядат риба и морски дарове.
 Веганството се счита за най-строгата форма на вегетарианство.

Вегетарианците всъщност консумират достатъчно количество протеин.
Разнообразното вегетарианско меню е пълно с протеинови продукти. Митът, че само месните продукти съдържат протеини, вече не е актуален. Хората на специална диета могат лесно да консумират бобови растения като нахут и леща или тофу – храни, които като месото са богати на протеини.

Вегетарианците получават витамин В12
Общоприето е, че веганите (хората, които спазват по-строга диета без яйца и мляко) са лишени от способността да насищат организма с толкова важен витамин като В12. Но това не е така. Всъщност соята, хмелът, дрождите, както и водораслите могат да бъдат източник на този витамин.

Светът е пълен с известни вегетарианци.
Може би един от първите вегетарианци (ако не съвсем първият) е Питагор. Дълго време диета, основана единствено на растителни храни, дори се наричаше „питагорейска диета“.
Други известни личности, които се придържат към тази диета, са Леонардо Да Винчи и Адолф Хитлер. Алберт Айнщайн, Бърнард Шоу, Лев Толсто и Исак Нютон също са били вегетарианци. Какво можем да кажем за съвременните звезди, сред които има вегетарианци почти през една …

Друг вид вегетарианци.
Освен вече познатите вегетарианци и вегани има и такива, които са се отказали дори от зеленчуци! Хората с такава необичайна диета се наричат ​​плододари. Менюто им се състои изключително от плодове, плодове, ядки и семена, тоест тези продукти, които могат да се консумират, без да причиняват големи щети на растенията.

Вегетарианската диета е и атрактивна.
Проучване на британски учени показа, че тези мъже, които не ядат месо, изглеждат по-малко силни и мъжествени в очите на жените. Изглежда, че това се дължи на историческото възприемане на човека като ловец.

Вегетарианец в леглото.
Въпреки това вегетарианците се считат за най-страстните любовници! Между другото, може да се окаже, че вегетарианците са измислили добре познатата Камасутра.

По-умни ли са вегетарианците?
Друг интересен извод направиха същите британски учени. Те доказаха, че вероятността човек да стане вегетарианец е пряко пропорционална на IQ. Те свързват този модел с общата пристрастност на мисленето, присъща на „умните“.

Какво по-полезно?
Можете да живеете целия си живот с чисто вегетарианство, но само на няколко седмици ядене на чисто  месо може да е пагубно! В древен Китай това е използвано от палачите по време на екзекуцията: осъдените на смърт са хранени само с варено месо. Няколко седмици по-късно човекът умира в агония отсилната интоксикация на тялото.

Нашите предци са били вегетарианци.
Много хора все още вярват, че през целия си живот нашите предци са яли месо. Учените, които са изучавали историята обаче, са стигнали до заключението, че много народи просто са яли растителна храна а месо само през ледниковата епоха, когато обичайната храна под формата на плодове и зърнени култури е станала недостъпна. Първите християни, древните египтяни, даосите от Древен Китай и дори жителите на Древна Спарта били вегетарианци.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук