Вълната е не само наш проблем

0

На вашето внимание предоставихме доста статии относно вълната. Както за това, как се получава, така и за безизходицата, в която изпадат много овцевъди, когато дойде време за стрижба.
Само преди няколко дни говорихме с наш овцевъд, който ни сподели, че вероятно ще изгори вълната. А човека отглежда над 300 овце.
Не си мислете, че това е проблем само на нашите овцевъди. Само преди дни румънските овцевъдни организации изпратиха своето „кърваво” писмо до техния министър на земеделието. За тях вълната беше допълнителен източник на доходи, но сега тя се превърна в тежест!

„Живеем в неспокойни времена, породени от незаинтересоваността на онези, които водят към производителите на храни в Румъния, към фермерите, които чрез много упорита работа едва успяват да поддържат животновъдството в нашата страна на повърхността. Ние сме в състояние да очакваме милост от старейшините на Европа, вместо да се радваме, да се възползваме от реалното си производство. В пълно съгласие с тази тенденция са и тези, които ни управляват и предлагат своите фалшиви усмивки, вместо безопасни и ясни програми, да се притекат на помощ на онези, които едва се справят с разходите, да продължат, като определяща традиция, отглеждане то на овце”.

Преди три години, румънците се опитаха да реализират програмата „Вълна”, която целеше създаването на пунктове за изкупуване на вълна и съответно доплащане с 1, а по-късно и с 2 леи за кг. вълна. Всичко това обаче вече е история и овцевъдите са притеснени, че ще загубят пари от „бялото злато”, както те наричат вълната и ще тръгнат по скритите пътища, за да се отърват от нея.

Работата на центровете за събиране на вълна беше подкрепена в дейност от програмата “Вълна”, която успя да създаде верига между животновъдите и центровете за събиране и обработка. „На 1 юли 2017 г. министър Петре Даеа стартира програма като стимулиращо решение за събиране на вълна. Количеството 1 лея / кг вълна, предадено на събирателните центрове, беше финансирано с помощ de minimis. През 2019 г. количеството 2 леи / кг вълна беше одобрено за 2020 г. През 2020 г. министър Орос не предостави сумите за тази програма и ефектите  бяха автоматично отменени “, обяснява Траян Стойша по време на помощта de minimis за вълна, програма, която вече не съществува в момента.

Адриан Орос – наредено да се включи в проблема с вълната на национално ниво

„Настоятелно молим министър Орос да се съсредоточи върху този въпрос за овцевъдите, тъй като той представлява тази област и се очаква неговата дейност да бъде по-конкретна тук, а не във вътрешната предизборна кампания в партията, която го принуди да ръководи MADR. В противен случай го каним лично да събира вълната от цялата страна и да намери решението, така че поне да не стане отпадък ”, призовават от Асоциацията за популяризиране на комуна Poiana Sibiului.

В  Instagram на Agrointelligence  можете да намерите изображения на момента в селското стопанство!

КЛИКНЕТЕ ТУК, за да инсталирате БЕЗПЛАТНОТО приложение Agrointelligence за Android или iPhone!

Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук