Новини от съседите: Гърция – Ножът стигна до кокала

0

В Гърция продължава да се дискутира случаят отпреди няколко месеца, когато бе хваната в Германия партида сирене Фета, което не отговаря на изискванията и съответно на качеството на Фета. Най-просто казано, използвано е и краве мляко при производството на Фетата.

ФЕТА – Величието на сиренето

Гърците са много чувствителни на тема сирена и не търпят компромиси в това отношение. „Както му е реда” имало е опити за омаловажаване на случая, но производители и преработватели настояват за възможно най-голямото наказание за нарушителя. Дори се стига и до израза – “ножът трябва да стигне до кокал”.

Президентът на Националната междупрофесионална организация на Фета и вицепрезидент на млечната индустрия “DODONI” г-н Янис Виталис поставя държавата пред нейните отговорности за налагане на строги наказания на тези, които системно нарушават рамката на продуктите със ЗНП /защитен национален продукт/ и в този случай Фета.

Той казва: -“Ние искаме да защитим продукта. От много години има толерантност при вноса на овче и козе мляко от чужбина на ниски цени. Тези, които са направили това, са моралните извършители на големия спад в цената на млякото. Не искаме да се спираме на глобите, а да направим още една крачка напред. Искаме приложим законодателен акт. У нас наскоро бе създаден комитет на Министерството на регионалното развитие и инфраструктурата, който да се занимава със случая на измами с Фета. Вече десетилетие в млечната индустрия никой министър не се интересува от Фета. У нас в политическата воля на всеки министър е да проверява за измами. Никога не съм виждал ножът да стига до кокала.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук