Великобритания – без клетки, без износ на живи животни и без гъши дроб

0

Планът за “Действие за хуманно отношение към животните», представен наскоро от министъра на земеделието Джордж Юстис -предвижда лондонското правителство да укрепи стандартите за хуманно отношение към животните и да позиционира страната като „глобален защитник на хуманното отношение към животните“ след напускане на ЕС. –

Живите животни за клане и угояване вече няма да се изнасят от Обединеното кралство в близко бъдеще.
Целта е да се надграждат водещите световни стандарти, да се признават животните „законно като съзнателни същества“ и да се прилагат редица нови мерки за защита на животните, които са задължителни.

Планираното официално признаване на животните като съзнателни същества е „значителна стъпка напред по въпросите на хуманното отношение към животните“. В допълнение към забраната за износ на живи животни, програмата за действие съдържа и нови мерки за подобряване на хуманното отношение към животните по време на транспортиране. Освен това на полицията трябва да се дадат повече правомощия за защита на селскостопанските животни от опасни или извън контрола кучета.

Правителството иска да има и пълна забрана на клетките в птицевъдството, въпреки че това не е уточнено, както и боксовете за свине в свиневъдството. Според съобщения в медиите, общо около 16 милиона животни все още се държат в клетки във Великобритания, което е 34% от всички животни от рода на добитъка. И накрая, планът за действие предвижда също така засилване на хуманното отношение към животните по време на клане и стимули за фермите да направят повече за здравето и защитата на животните.

Предстои финансиране на различни проекти за защита на дивите животни; Освен това се предвижда нов закон за борба при лова на зайци. Предстои да бъде разгледана забрана за пускане на пазара на продукти от гъши дроб. За да приложи тези реформи, Министерството на земеделието обяви серия от законопроекти „своевременно“.

През следващите няколко месеца ще има няколко незаконодателни промени за укрепване на хуманното отношение към животните. Освен това, според министъра, правителството иска да гарантира, че хуманното отношение към животните се взема предвид при всички бъдещи търговски преговори. 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук