Овцете от породата Вюртемберг

Породата Вюртемберг е една от най-величествените породи овце. То има и защо. Овцете от тази порода си имат всичко – осанка, красота, добра продуктивност.
За съжаление, не знаем дали у нас имаме овце от тази порода. Последната ни информация е от 2008 г, когато в страната са се отглеждали 206 бр овце от Вюртембергската порода.

В съседна Сърбия все още има ферма, в която се отглеждат Вюртембергски овце. Стадото се намира в Равно поле.

Собственост е на семейство Кошичот. В стадото има върхови овце, постигнати след строга селекция и упорита работа през последните 6 години. Днес в стадото има 140 овце майки и няма никакъв проблем при продажбата на разплоден материал или агнета за консумация.

Това е порода, която има добра плодовитост, много е устойчива, обича да ходи. Лесно се кръстосва с други породи и се получават добри кръстоски за клане. 

Когато беше внесена у нас, плодовитоста на стадото беше около 130, а днес е 170. Оказа се много добра порода, с добра плодовитост, може да бъде млечна, понякога се раждат три агнета. Понася както паша, така и оборно гледане.

Що се отнася до посоката на производство, породата отива към  месо-вълна, въпреки че производството на мляко също е добре изразено при тази порода.
Характеризира се с няколко основни външни характеристики, по които е разпознаваема.. Селекцията се прави от
2012 г. Оставят се възможно най-много и най-добрите животни, и се  обръща много внимание на кочовете.. Записват се всички характеристики на майката.

Изборът е важен, трябва да се оставят агнета за разплод без недостатъци . Това означава, че те трябва да имат прав гръб, да отговарят на типа, и главата е от типа на Вюртемберг. Овцете майки тежат около 80 до 100 кг, а кочовете не бива да са много тежки, до 150 кг е напълно задоволително, въпреки че има и по-тежки.

Трябва да обърнете внимание и на дължината на ушите.  Освен това не трябва да има гънки по врата и трябва да се обърне внимание на факта, че мъжките нямат вълна на тестисите. Вимето също не трябва да има вълна, защото тя предава инфекциите.

Източник:agrosaveti

Източник:://www.agrosaveti.rs/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук