Има ли алтернатива за вълната

0

Проблемът вълна, наистина си е голям проблем, не само за нашите овцевъди. Като добри стопани, много от тях с мъка горят вълната или я разпиляват по деретата и дупките.

Ето защо и науката работи за намирането на алтернативни методи за употребата на вълната. Миналата година публикувахме статията

Най-после: тор от вълна

Сега ще публикуваме откритието на новозенландските учени, които изобретяват нов строителен материал приготвен  от  овчата вълна.

Логан Уилямс, млад учен, който работи в новозеландската компания Мерино, е разработил нов материал, наречен Keравос, който съдържа груба вълна. Това съобщава на страниците си taranakidaily-news.com.au.

Вълната се състой от така наречения кератинов протеин. Всъщност това е един от най-трайните природни материали на планетата.
Когато полимерът е импрегниран във вълната, той е невероятно издръжлив. Освен това вълната е доста лека. По този начин, колкото повече вълна можем да добавим към полимера, толкова по-леки ще бъдат продуктите“.

За да докаже здравината и годността на новия материал, той построил лодка, изпитал я в реални условия във вода и направил чаши и саксии.

„Те са леки и издръжливи, не позволяват на водата да премине през тях и не вредят на околната среда“ –  добави ученият.

Новият гранулиран материал вече се произвежда в завода на NZ Мерино, от където може да си купите екологични дъски за сърф. 😀

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук