Ще стане ли хит и у нас козето мляко

В Гърция по отношение на цената и изкупуването на овчето мляко, поне засега няма проблем. Всичко си върви по „мед и масло”,  “Фетата” се изнася, дори и за България.

През последните дни се забелязва засилен интерес от мандрите към козето мляко. С оглед техни наблюдения за минали години, търсенето през лятото на козе мляко за прясна консумация се увеличава.

От Федерацията на животновъдите заявяват, че:
– „Търсенето на козе мляко е интензивно и по това време. Цените на млякото за производителите в някои райони вече са на 65 евроцента за килограм, като доскоро са били 60 евроцента. Отглеждането на козите е трудна работа и няма нищо общо с тази при овцете“.
– “Липсата на работници е голям проблем за професионалистите, тъй като говорим за много трудна работа, която обикновено се извършва само от албански работници, които в последно време е трудно да се намерят.

Козите обикновено имат по-висока продукция на мляко, през пролетния период, обаче, тази година, мандрите подтикнаха производителите да планират своите блокове за по-високо производство и през лятото.

Опитен козевъд казва: – „Ситуацията по отношение цената на козето мляко, няма нищо общо с миналата година. Според нея, основната характеристика на местния пазар е липсата на козе мляко, тъй като много стада са ликвидирани или намалени. Миналата година цената беше 40 евроцента в нашия район, сега е минимум 50 евроцента. Но има и споразумения за продажба дори в рамките на 60 евроцента.  При биологичното, мляко договорите са на 80 евроцента за кг. Първата  фактура, тази година е за продажба на мляко от 57 евроцента за килограм. Разбира се, през лятото се очаква голямо търсене.”

От кооперацията, която се намира съвсем близо до Свиленград, казват, че цените вървят нагоре, вследствие намаляването на животните. В тази област цената на козето мляко е от най-високи нива, достигайки 62 евроцента за килограм, в ръката на производителя остават 56-57 евроцента.
Трябва да се отбележи, че „кооперацията на ден предават около 6 тона козе мляко, една част от става на сирена, но има и споразумение с мандрата за усвояване на  част от производството от членовете на кооператива.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук