Швейцария – овцевъдството е повече за хоби

Швейцария е държава, където традиционно се отглеждат животни: в момента в Швейцария има регистрирани и се отглеждат около 1,5 милиона говеда, а овцете са достигнали до около 420 000 животни. Погледнато по-специализирано, овцевъдството има потенциал в тази страна.

Според браншовата организация на швейцарската месна индустрия Proviande през миналата година в Швейцария са били консумирани около 447 500 тона месо от всякакъв вид (без риба и ракообразни).
Овцете и агнетата са ниша: консумирани са почти 9 800 тона овце и агнета. По голямата част от това месо е внос, но до 30% месото е собствено производство.
За информация у нас от кланиците годишно излизат 2 300 т агнешко и овче месо.

Въпреки добрите условия, потенциалът на швейцарското овцевъдство не се използва напълно.
– „Повечето стада са по-скоро с хоби характер, пренебрегвани са и би трябвало просто да пасат по стръмните ливадни граници. Наистина професионалните ферми със 100 или повече овце-майки, които генерират значителна част от доходите на домакинствата които ги отглеждат –  са рядкост “

Поради голямата ангажираност в млечните ферми за крави, много фермери преминават към отглеждане на крави с бозаещи телета, а не към овце-майки.  В действителност, овцевъдството в Швейцария винаги е било донякъде засенчвано от говедовъдството и в резултат на това производителността е пострадала. Просто не е имало икономически натиск да се печелят пари от овцете.

Ето защо, много овцевъди днес дори не са наясно, че има много по-голям потенциал за увеличаване на производителността при овцете-майки, отколкото в отглеждането на крави с бозаещи телета, например. Кравите и овцете също имат различни изисквания към инфраструктурата и обслужването им. Въпреки, че подрязването на копитата на овце със сигурност е по-бързо от това на говедата. Има значение дали сте подрязали ноктите на 30 говеда или 120 овце

Следва: Швейцарска супер овца

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук