Мишките дойдоха

0

Австралия си е една загадка за нас. То няма и друг начин. На хиляди километри от нас, с други порядки, с друг ред и други видове животни.
Какво знаем за Австралия.
На първо място, това е страната с най-добре развито вълнодайно овцевъдство, на второ място, силно млечно и месодайно говедовъдство.
Страната е създадена от смели хора – местните аборигени и английските каторжници. Хора, повечето от които обичат свободата и затова са избрали професията фермер, която е доста по-различна от нашето понятие за фермер. Австралийските фермери, са винаги на предна позиция. Тропическите горещини, наводненията, нападенията от скакалци, зайци и други животни увреждащи реколтата се редуват сякаш по график.

Тази година е ред на мишките. През последните седмици мишките са окупирали Нов Южен Уелс и южната част на Куинсланд.
– “Всичко, което можем да направим, е да започнем да поставяме примамки в тавана и да правим много ръчна стръв около външната страна на къщата и навесите, за да се опитаме да контролираме поголовието – казва един фермер. – И все пак ние на Юг сме по-добре отколкото колегите на Север”.

Друга фермерка споделя следното:
– „Тези мишки със сигурност оказват влияние върху нашето психично здраве по начини, които вероятно не осъзнаваме, защото имаме работа с нещо, над което нямаме никакъв контрол. Те просто обикалят къщата ми. Те са на поляната, те са в нашите обори, в нашите навеси, те са навсякъде. Това е уморително, депресиращо и отвратително … от миризмата им ти прилошава”.

61-годишната жена каза, че улавя поне 1000 мишки седмично в имота си.
– “Имам капан от кофа на входната врата и за пет нощи се удавиха в тази кофа 583 мишки и това е само до входната ми врата”

източник:heraldsun.com.au

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук