Как искат гръцките фермери

Обикновено сме свикнали, фермерите от Гърция, ако са недоволни от нещо, да възсядат тракторите и да излизат на пътя. През последните години обаче изглежда са помъдрели и смениха тракторите с масата на преговорите и лулата на мира. Независимо, че гърците отчитат добра финансова година за тяхното животновъдство и хранителна промишленост, високите цени на фуражите, не носят нищо добро занапред.

В тази връзка, както производителите, така и ползвателите започнаха преговори с правителството.

Интересното е нашите животновъдни формации как биха водили подобни искания. Ние обикновено искаме някакви пари, те ни дават една десета от искането и си казваме:Колкото дадат все добре е, и с това се решава въпросът. За момента ни се замазват очите и се успокояваме.

Асоциацията на гръцките фуражни индустрии (SEVIZ) имаше онлайн среща с министъра на Министерството на регионалното развитие .

Исканията на SEVIZ, които бяха обсъдени, бяха следните:

Ето какви са исканията на нашите колеги, комшиите гърците .

 1. Намаляването на ставката на ДДС върху фуражните добавки.
  Това се счита за необходимо, тъй като ДДС върху фуражите е спаднал до 13% от 24%, така че то трябва да бъде намален върху всички добавки, за да се увеличи конкурентоспособността на фуражните добавки.
 2. Намаляването на ставката на ДДС за храни за домашни любимци
  Ставките за храни за домашни любимци варират от 7 до 20% за европейските страни, в резултат на което те се конкурират с нас, главно чрез онлайн продажби. Всеки фермер си има куче.
 3. Високите цени на суровините и как те влияят на крайния продукт.
  Обсъдихме въпросът за високите цени на суровините, които разбира се зависят от международните стокови борси, в този случай не можем да направим нищо конкретно, освен да се направи проверка. Комисията вече извършва такива одити.
 4. Намаляване на годишните такси за контрол на фуражите.
 5. Качество на фуражите и контрол на фуражите.
  Що се отнася до качеството на фуражите, ние искаме да контролираме всички звена, а не само големите фуражни предприятия, което води до много малки и средни предприятия, които са разпръснати из цяла Гърция, за да имат по-рядък контрол.
  От съществено значение е да имаме прозрачност и да няма такова нещо, като измама във фуражите, които създават конкурентно предимство.

С горните точки потвърждаваме значението на фуражите за качеството на крайния продукт. Значението на качествените фуражи и иновациите в тях са от решаващо значение за създаването на конкурентни продукти в Гърция и на международните пазари. Поради тази причина, ние искаме по инициатива на министерството да се проведе дискусия, относно подравняването на всички участници във веригата за определяне на стойността на крайния продукт.

Призоваваме за участие в дебата за използването на ресурсите на фонда за възстановяване за развитието на селскостопанския хранителен сектор.

Уверихте се нали.
В исканията им няма стотинки, няма левчета.
Търси се дългогодишно решение на дадения въпрос.

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук