1 част / Проблемът: Овцевъдството и козевъдството – Началото на разговора

В поредица от няколко материала, ще се опитам да си поговорим за овцевъдството, за козевъдството, за настоящето и да разберем светло ли е тяхното бъдеще.

Независимо, че сега изпълнявам длъжността ИД на Националния съюз на говедовъдите в България, долу-горе разбирам от овцевъдство. Доста време съм работил в селекцията на овцете, на терен също, бонитьорска школа завършена с защитена Научна работа за Кавказката порода. Участник в колектива по създаването на породата Родопски Цигай и Синтетичната линия. Участник в комисията по признаване на Българската бяла млечна коза, Карнобатската тънкорунна порода и Дунавската тънкорунна порода. Ръководител на екип, участващ в състезание за заплождане на овце с охладена сперма, 24 часа след получаването-второ място. Така че, въпросите по овцевъдство са ми долу-горе ясни и заедно може да извлечем ползите от семинара по овцевъдство.

Поздрави за организирания уебинар от Агри.бг, по отношение състоянието на овцевъдството и козевъдството в днешния ден и по-важното светло ли е бъдещето за нашето овцевъдство. Такава среща, такъв разговор е необходим не само на овцевъдите и козевъдите. От това се нуждаят и говедовъди и биволовъди.

Организаторите: осигурен бе добър звук, добра картина и най-важното – дебатът беше качен на сайта на Агри.бг и заетите по време на провеждането можеха спокойно да си го изслушат в удобно за тях време.
В началото на уебинара си мислех, че на масата трябваше да бъде науката, автохтонните породи, съвета по генетични ресурси, администрацията, преработвателите и търговците. В процеса на разговора обаче се прокрадна идеята, всяка една от тези страни, свързани с овцевъдството да бъдат поканени на подобен разговор. Спорен е въпроса, развъдните асоциации на кой „бряг” трябва да бъдат. В много други държави, те са едно цяло с фермерите.
Има обаче едно НО – контролът на продуктивните качества и лабораторните изследвания там се извършват от други организации. У нас, все още селекция и контрола е на едно място. Към това, като прибавим бранша и се получава изречението – „вся власт Советам”.

И накрая модератото – много симпатично момиче и много удобно с въпросите си към участващите. Все пак това са лидерите на организациите. Врели и кипели в много „битки”. Знаещи езика на преговорите, политиката и медиите. Не трябваше да бъдат щадени и да им се позволи само да се оплакват.
Това е част от „играта”.
Те я владеят много добре.

Не чухме нищо защо производството не расте, къде е визията за стадата и още куп подобни въпроси. За добре свършените неща, всички се радваме – и за пробива в изкуственото осеменяване при козите, създаването на организации на производители, ако щете и повишението цената на млякото и агнетата.

И като заключение за организаторите.
Още веднъж поздравления. Някой ще каже – какво е станало толкова, да събереш няколко човека да си говорят. Преди десетина години имаше един проблем в говедовъдството, който поне можеше да се обсъди на подобно ниво. Обърнах се към един институт да организира тази маса – по него време думата уебинар я заместваше „кръгла маса”. След доста телефонни разговора, директорът ми отговори, че трябва разрешение от академията, те пък чакали разрешение от министерството, въпросът за разглеждане бил доста специален.
Предложено ни бе, ние да си организираме сами тази среща. Ами то нашите фермери всеки ден си обсъждат различни въпроси. За съжаление без решения за изпълнение или подобрение. След разрешението идват капризите на животновъдните организации. Ако този присъства – ние няма да дойдем. Има и обратното. Ако не дойде министърът –  ние няма да дойдем и още куп подобни претенции.

Някой непрекъснато цитират, че има ли Закон за браншовите организации, ще се случи нещо.

Михаил Михайлов

Едва ли.
Може би ще се осигурят някакви средства на организациите и толкова. Дори ако има Закон, той ще бъде така „изваян”, че едва ли ще наруши “рахатлъкът” на управляващите, независимо кои са те.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук