Особености при доенето на козите

За получаване на козе мляко в големи количества,  се отглеждат  специални  млечни породи кози. Те произвеждат повече мляко и лактационният период при тези породи е по-дълъг, отколкото при нормалните породи.
Например млечните кози могат да бъдат доени в продължение на 10 месеца, докато други породи дават мляко само шест месеца и до края на периода млечността е прилично намалена.
По време на бременност козата се дои и спира един и половина до два месеца преди раждането.

Трябва да спрете постепенно, намалявайки честотата веднъж на ден, но трябва да изцеждате всичко, за да избегнете заболяване на зърната и вимето като цяло.

След окозването трябва да видите дали  има малко мляко във вимето, тогава е по-добре да не го доите известно време, оставете всичко за малките.
Често козите раждат близнаци и тризнаци. Някои фермери отбиват яретата и    доят майката, а бебетата се хранят с мляко, добавяйки към него различни витамини.

Този процес е много трудоемък и изисква много знания в тази област. Ако има достатъчно мляко, можете да започнете да доите веднага след окозвонето, без да отбивате малките. За да бъде процесът на доене приятен и спокоен за козата, наложително е да и говорите , това са много интелигентни и любопитни животни, те чувстват интонация и гласовете.

Освен това козите усещат колко професионална и уверена е доячката, ако подходи компетентно към процеса, козата разбира, че няма да се случи нищо ужасно и стой спокойно.
Още една малка тайна на професионалистите: преди да доите коза, сложете любимото й лакомство  на нивото на главата й, тогава животното ще приеме лакомството, ще се отпусне и ще се успокой. Освен това, с течение на времето, козата си създава добро впечатление за доенето и тя  чака почерпка си.
Доенето на коза не е лесно и трябва да сте добре  подготвени.

Какво трябва да приготвите:
– чиста топла вода (35 градуса) за измиване на вимето
– чиста кърпа за избърсване на вимето
Също така е добре да се масажира вимето, трябва да се прави внимателно, леко да се масажира едната част, след това другата , повдигане и притискане малко в дланта. Не използвайте груба сила при никакви обстоятелства, всички движения трябва да са леки и плавни. Масажът се прави 5 пъти от всяка страна на вимето, така той много добре осигурява кръвообращението и увеличава производителността, освен това животното ще бъде доволно.

Масажът трябва да се прави както преди доене, така и в края, след втория масаж, опитайте отново да изцедите мляко. Ако вимето е голямо и зърната са големи, тогава е по-добре да се дои с цялата ръка – с юмрук, хванете зърното с ръка, стиснете и дръпнете надолу, ако зърната са малки, а след това с два пръста. В самото начало първите струйки трябва да бъдат спуснати върху тревата или в друг контейнер, не е препоръчително да ги пиете, може да има микроби.
Козите се доят 2 – 3 пъти на ден, понякога 5 пъти, ако козата е млечна и има много мляко. Времето за доене обикновено е в 8 ч. И в 20 ч., ако е необходимо, след това за трети път в 14 ч.
Средно една млечна коза произвежда около 1000 литра мляко на лактация.

При други породи количеството е малко по-малко, около 500 – 600 литра. За да се увеличи производителността, млякото трябва да се изцежда напълно, така че вимето да остане празно, понякога те практикуват да се поддават, когато между основните процедури, те дават по малко, постепенно се добавя мляко.

Висококачествената, разнообразна диета също действа за увеличаване на количеството мляко. След доене млякото се прецежда през тензух и се изсипва в кофи или буркани. Млякото се съхранява при температура не по-висока от 15 градуса.
Срокът на годност е доста дълъг, млякото е много здравословно и хранително.

Овцевъд & Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук