Уругвай – „Американската Швейцария“

Защо Урувай е малката Швейцария, ще разберете след като ви представим животно-въдството на тази латиноамериканска страна.

В момента в Уругвай се отглеждат малко повече от шест милиона овце и се произвеждат между 25 и 27 милиона килограма вълна годишно, като това е шестият световен производител на вълна за облекло след Австралия, Китай, Нова Зеландия, Аржентина и Южна Африка.

Нашата страна – България, по време на най-добрите си овцевъдни години отглеждаше над 10 млн. овце и и произвеждаше 30 милиона килограма вълна.

В овцевъдството на Уругвай работят 45 000 души, от които 25 000 са семейни работници.
Броят на отглежданите говеда е над 10 милиона, като повечето са за месо.

Освен това Уругвай е единствената страна в света, в която всяко домашно животно е маркирано с електронен чип.

С какво е забележителен Уругвай.
Може би на първо място трябва да кажем, че там живеят над 3000 българи. В страната живеят близо 3.5 милиона души, а площта е малко над 170 000 хил.км.

В края на 19 век Уругвай завършва формирането си като демократична държава и постига забележителни икономически и социални успехи.
Уругвай става една от първите страни, установили правото на развод със закон (1907 г.), както и правото на жените да гласуват. Също така е втората държава в света, която със закон регламентира задължително и безплатно основно образование (1877 г.).

Уругвай е два пъти световен шампион по футбол и там е построен най-големият стадион в света (Сентенарио),

За по-малко от десет години Уругвай е намалил въглеродния си отпечатък без правителствени субсидии или по-високи потребителски разходи. Възобновяемите източници осигуряват 94,5% от електричеството на страната, цените са по-ниски отколкото преди, от гледна точка на инфлацията. Най-голямото перо от вноса в момента са вятърните турбини.
Енергията от биомаса и слънчевата енергия също печелят все повече популярност. В комбинация със съществуващата водна енергия това означава, че възобновяемите източници формират 55% от целия енергиен микс на страната в сравнение със средното глобално ниво от 12%.

Въпреки сравнително малкото си население от само 3,4 млн. души Уругвай си спечели забележителна световна слава през последните години.
Страната приложи революционно законодателство по отношение на марихуаната, въведе строг контрол на тютюна и представи някои от най-либералните политики в Латинска Америка по отношение на абортите.

Уругвай е най-демократичната държава в Латинска Америка, която според доклад на британското списание The Economist заема 27-о място от общо 167 изследвани държави.

Уругвай стана първата държава в света, която раздаде на всеки ученик лаптоп с интернет връзка за обучение. Образованието в страната е безплатно, а нивото на грамотност е едно от най-високите в света – над 98%.
Средната продължителност на живот в Уругвай е 77 години. Тютюнопушенето в страната обаче е сериозен проблем – всеки трети уругваец е пушач. Още по-изненадващо е, че 70% от пушачите се обявиха в подкрепа на проект за забрана на пушенето в закрити обществени сгради.

Всичко това дава основание страната да стане международно известна като „Американската Швейцария“ през този период.

https://www.10te.bg/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук