Проект по овцевъдство за 5.7 милиона евро

0

През септември 2020 г стартира голям изследователски европейски проект по овцевъдство, наречен  TechCare. За съжаление ние не сме включени в реализирането на проекта.  Ще участват девет държави – от Скандинавия до Близкия изток.

Проектът е насочен към „революция“ в използването на технологии в овцевъдството и козевъдството и развитието на социалните грижи.
Късметлиите са Шотландия, Норвегия, Франция, Италия и Израел, Ирландия, Испания, Гърция и Румъния.
Този „отбор” ще бъде воден от Шотландския селски колеж (SRUC).

Очаква се това да бъде най-голямото изследване на дребните преживни животни през последните години и ще се фокусира върху подобряването на управлението на овцеферми и козеферми. Бюджетът на проекта е от немалката сума от 5.7 милиона евро. Трябва да си припомним, че дребните преживни животни представляват 30% от всички животни, отглеждани в Европа.

Проектът ще оцени полезността на различните подходи за прецизно управление на хуманното отношение към овцете и козите. През първата фаза това ще бъде направено чрез семинари и дискусионни групи с членове на индустрията, включително животновъди, превозвачи, кланици, както и асоциации на потребителите, като по този начин ще обхване цялостната верига, наречена „ от фермата до масата“.

Д-р Клер Морган-Дейвис, която ръководи проектът, каза:
„Много от предизвикателствата пред хуманното отношение към овцете и козите в Европа – включително липса на надзор, фураж, риск от лов и транспортиране на животни до кланици, далеч от фермите – произтичат от ограниченията наложени от суровите климатични и географски условия, в които те често се отглеждат.
Прилагането на принципите за прецизно животновъдство обаче може да помогне за подобряване на животновъдните ферми и по този начин да смекчи въздействието на тези рискове в полза на овцевъдите и козевъдите по целия свят”.

Източник: ЕК

.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук