Проверки няма, но ще има

Съобщението на ЕС за намаление на физическите проверки до края на годината и намирането на алтернативни начини не се възприема от нашите фермери, като истина или най-малко като реалност за у нас.

Едва ли ще се случи това, какво ще правят проверяващите. Ние, фермерите намаляваме всяка година и пропорционално се увеличава броя на проверките. Поне да не мъчим животните с това непрекъснато проверка на номерата. Въпреки това се разбра, че има 200 000 номера, а няма 200 000 бр овце – съобщение в пресата.

Проверките намаляват – да не вярваш

Това съобщение коментира от фермера Бончо Бончев от гр.Руен

Най-уязвимият бранш от терените проверки е животновъдният. Оценката относно доброто земеделско състояние на дадено пасище е абсолютно субективна.
Дадена е власт на проверяващия да включи или изключи дадена част от пасище в слоя за подпомагане без да се носи отговорност. Техническите инспекторати например са снабдени с елементарен GPS и туристически фотоапарат.
Защо?
Защото с фотоапарата можеш да снимаш, каквото ти падне и да го отнесеш към пасището с протокол. Повечето експерти от техническите инспекторати се използват като бухалка от влиятелните стопани, за да могат да фалират малките и да си разчистят землището. Поръчката се нарича “Връщане в първи клас”. Ако има любопитни мога да цитирам имена и на поръчани и на замесени експерти от Ямболския инспекторат.

Това става очевидно само с пасища, не с обработваеми земи. Когато животновъда не получи субсидии, но е платил наемите на земите, той е пред фалит.

Това обаче не важи за проверяващите от Службите по земеделие. Техните уреди са с вградени камери, снимките на които се гравират координатите, датата, часа и посока север. Но явно тези уреди по (не)известни причини са неподходящи за техническите инспекторати.
Това е положението.
Мутренската атмосфера в земеделието е в пълен синхрон с всичко родно.

Сега трябва да се види кой и как ще извършва дешифрацията на ортофотоснимките, защото това е от решаващо значение за фермерите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук