Обеззаразяваме въздуха, водата и почвата

0

Следващото препятствие за земеделците, ще бъде реализирането на новата цел на ЕК – обеззаразяване на въздуха, водата и почвата.

Основните причинители на замърсяването трябва да бъдат премахнати до 2030 г. Планът за действие има за цел да подобри качеството на въздуха до такава степен, че броя на преждевременните смъртни случаи, причинени от замърсяването на въздуха, да бъде намален с 55 процента в ЕС до края на десетилетието.

Целта му е да постигне 25% намаляване на замърсяването на въздуха там, където заплашва биологичното разнообразие в екосистемата на ЕС. 

За да се подобри качеството на водата, планът предвижда 50% намаляване на количеството пластмасови отпадъци, влизащи в морето, и 30% намаление на количеството микропластмаси, навлизащи в околната среда.

Това също би намалило битовите отпадъци с 50%.

За да се подобри качеството на почвата, комитетът си е поставил за цел да намали наполовина загубите на хранителни вещества и да предложи 50% намаляване на употребата на химически пестициди.

Делът на тези, които постоянно страдат от шум от трафика, ще бъде намален с 30% чрез плана.

Планът за действие подчертава значението на адаптирането и преразглеждането на редица закони и разпоредби на ЕС за постигане на тези цели..

Източник: ЕК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук