Вълната, като алтернатива

Тенденциите в света на модата, спорта, декорацията и други предмети, които използват текстил, са все по-склонни към устойчиви продукти, които не влияят на околната среда.
При това преобразуване вълната е поела специална роля, тъй като е биоразградима, естествена, рециклируема и възобновяема. Това отвори уникална възможност за много страни, които имат опит в отглеждането на вълнодайни овце..

Заемайки 1% от световния пазар за влакна, тя се появи отново през последните години, благодарение на големите марки за производство на дрехи – Zara, H&M, GAP, Walmart или Mango, които се стремят да отговорят на изискванията на първокласни потребители с висока покупателна способност, които ценят качеството и произхода на продукта.
Основните им конкуренти са памукът и синтетичните влакна, които заемат съответно около 26% и 67% от пазара и чийто растеж е обусловен от голямото търсене в развиващите се страни.

Една от страните, която през последните години взе значителна ниша при вълнопроизводството е Уругвай.
Вълнодайното овцевъдство на страната е със 100 годишна история. Има обаче не само история, има и реално производство на 26 млн.кг вълна годишно. 

Най-желаната вълна от пазара обикновено е с висока стойност. Това е вълната с дебелина на влакното под 22,5 микрона. От тази мериносова вълна годишно в Уругвай се произвеждат до 7,5 милиона килограма.

Уругвай – „Американската Швейцария“

През последните години, от износа на вълна, идват годишно до 372 милиона долара, като вълната винаги се класира сред първите 10 износни агро продукта.

Приносът на научните изследвания на INIA в областта на генетичното подобрение, здравните технологии, хуманното отношение към животните и храненето са оказали пряко влияние върху подобряването на качеството на продукта и процеса. Въпреки това, от института разбират, че ползите от вълната трябва да бъдат „100% опаковани в атрактивна концепция, която генерира доверие у крайния потребител.

Снимка: INIA

Източник: INIA

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук