Ние коментираме вашите коментари / Овцете ще продължат да куцат

Нашият материал

Овцете куцат – субсидии или наказание

предизвика интерес у нашите читатели и съответно имахме много допълнения и изказвания.
Разбира се, най-важните в момента са овцевъдите, тези материали се пишат за тях за да могат да ликвидират това заболяване – куцутата при овцете и козите – копитен гнилец. Много интересни са изказванията на овцевъдите – заболяването го е имало преди, другото са „разкритията“ за рекламата на Овиком.
По-нормално щеше да бъде да попитат как да се отърват от това заболяване, какви препарати да използват, каква терапия да приложат.

От известно време съвсем елегантно, се опитваме да подскажем на нашите животновъди, че им предстоят „тежки” битки, не само с преработвателите, търговците и холдингите. Задава се най-голямото предизвикателство към тях, включващо не само хуманното отношение към животните, а и много други изисквания.
Защитниците  /поне така се обявяват/ на животните, от ден на ден повишават изискванията, подкрепени от идващото съвсем скоро производство на изкуствени храни.
Към тези мерки може да сложим и отвързване на животните от 2030 г, обезроговяването и манипулациите на опашките –  само след упойка, проверки от защитниците на животните по всяко време и без разрешение от фермера.

Д-р Пламен Конов, както винаги „стреля“ точно в проблема със своите изказвания и предложения:
Нали са по-важни торовите ями и заграждения за трупове? Кой го интересува реалното здраве на животните и при какви условия са принудени да работят Ветеринарните Лекари по фермите? Има ли поне една ферма в България с обособен стационар или изолатор или поне елементарно заграждение за болни животни? Трябва със Закон да бъде забранено болни и необезпаразитени животни да излизат на паша! Те сеят зарази и паразити! Крайно време е всички по веригата да го разберат и да го спазват!

бележка на автора: предстоят промени в Закона за ветеринарно-медицинска дейност, така че, това предложение може да бъде разгледано в работната група. Излизането на болни животни извън обекта, дори по-скоро от изолатора на обекта, е нормално де се облече в Закон.
И следва веднага въпросът – на коя страна ще застане всевиждащата НОКА – да се изолират ли животните или да се изкарват на пасището.
Г-н Конов допълва също, че имаме Закон за защита на животните, защо не се изпълнява.

Цветомир Найденов: при мен има стадо на колега, където агнета на 1м са на 3 крака, зарази пасището на не 100%, а на 1000%, с всевъзможни паразити ,тении , гнилец , в шок и ужас съм от 2год, луди пари и изследвания на всеки 3м , явно аз сэм балъка!!!

Polina Marina: Ами всеки има право на избор каква обществено полезна дейност да прави. Например, ошашавените от гледката с болни овце, да направят НПО за защита на СС животни и да почват борбата. Такова липсва у нас, наистина.

бележка на автора: Като предложение е много добре, но това не е работа на животновъдите. Тези организации в някои страни са изключително мощни. Разполагат с голям финансов ресурс, добри адвокати и животновъдите ги е страх от защитниците повече от експертите на нашите Разплащателна Агенция.

Тони Кичуков: Само аз ли видях, че статията е с рекламна цел на Овикон? .. Стават все по-изобретателни с маркетирнга и рекламата.  А вие почвате да се дърляте..никой ли не видя, че правят реклама на медикамент?

бележка на автора: Благодаря ви за прозрението, благодаря ви за високата оценка която ни дадохте. 
Г-н Кючуков. Тези материали или реклами, както ги наричате, не са публикувани случайно. Ние сме ги качвали поне десет пъти на сайта, разказвайки за болестта и лечението. Ясно е, че не всички са ги прочели, защото има изказване, че копитния гнилец го е имало и при Тодор Живкково време, или преди 31 години.
Ами щом не можем за толкова години да се преборим с това заболяване, какви животновъди сме тогава.

Д-р Пламен Конов: Как видяхте рекламата, а не видяхте истинските проблеми?

Тони Кичуков : Работих в този бранш, знам колко пари се дават за платени статии.. ама не ми се обяснява. Например в бг мама си имат тарифа публична за статия реклама, иди виж. Тази статия е точно такава, има всички компоненти. На 2 места с по-голям шрифт…

бележка на автора: благодаря Ви още веднъж г-н Кичуков. Вече разбираме, че добре се справяме с нашата работа. За нас е по-добре да дадем трибуна на нашите овцевъди и да им помогнем да се справят с това заболяване. Ние разкриваме какво представлява то, как най-добре се лекува, с какво.

Milen Hristov: Голяма реклама на ваксината ами че този гнилец го има още от бай Тошо

Емил Илиев: ОТ ПАНТИ ВЕКА

Ангел Петров:То не иска обикаляне а гледане тогава ще ви питам

бележка на автора: Г-н Петров защо мислите, че само Вие отглеждате животни. Ако човек не отглежда животни, работи някъде другаде, където условията са също трудни. Колкото за обикалянето и гледането, ще Ви разкажем нещо и сам си направете изводите.

Преди няколко години се наложи от един граничен пункт да се предвижа до най-близкия град. Дори без да махна, още първата кола – с гръцка регистрация спря. Една млада жена ни покани да ни закарат до въпросния град и ни представи мъжа си-грък, офицер от гръцката армия.
Пътуваики стана дума къде е ходил гъркът  да разгледа нашите забележителности и история. Оказа се, че тази жена при всяко идване го е водила на много наши места свързани с историята ни, показала му е природните ни забележителности, водила го е по музеи и галерии. За тази отпуска тя каза, че ще посетят Рилския манастир.
Гъркът също активно участваше в разговора и ни разказваше, какво е видял във Велико Търново, НОВЕ-Свищов и др.
Забравих само да кажа, че тази жена беше циганка.
Хвала и.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук