Овцете куцат – субсидии или наказание

0

Времето за получаването на субсидиите, продажбата на агнетата, мерките за ограничаването влизането на чужди агнета, потупването по гърбовете мина.
Следва равносметката и какво да се прави.
Много пъти сме писали, малко по-критично по отношение нещата в овцевъдството. Много пъти нашите овцевъди са ни отговаряли, че не живеем в реалния свят, изискванията и правилата не са за нас, а за ЕС.
В тази връзка бихме повдигнали дискусия, по един проблем по отношение куцотата при овцете какво, да се прави при подобни случаи.

Копитен гнилец – „разстреляйте го” с Овикон

Случаят е отпреди няколко дни в района на Югозападна България.. Пътувайки по хубавите пътища на този прекрасен кът от страната ни и възхищавайки се на природата, денят ни бе помрачен от следното.
По пътя се придвижваше едно стадо овце. Може би около 200 бр. На външен вид оценката на стадото бе около добър – все пак излизаме от зимен период, агнене и съвсем скоро доене – ако има такова.

Карайки след стадото няколко минути, които бяха достатъчни да загубим всякакво настроение от природата и прекрасните наши села – Ковачевица, Лещен и манастира в

Ваксината ОВИКОН – лидер за профилактика и лечение на копитен гнилец, некробактериоза и ГАНГРЕНОЗЕН МАСТИТ по овце и кози

Хаджидимово.

Имахме чувството, че това стадо се връща от война.

Отпред, както му е реда бяха здравите овце, по средата вървяха по-слабите овце и накрая, сякаш бяха с патерици, вървяха поне 40-50 овце и кози, които куцаха най- малко с един крак.

Всъщност този крак въобще не стъпваше на земята.

С другите три стъпваха така, както децата играят на известната на всички игра „Дама”. Имахме чувството, че пред нас върви една разбита армия след тежка битка. По- тежкото беше, че с нас имаше деца, които искаха обяснение и питаха – защо тези овце не са в болницата, а са на пътя.

И от тука нататък следват въпросите и отговорите, донякъде.
Какво би станало, ако това стадо се отглеждаше например в Германия или Нидерландия. Нашите проверки показват, че при забелязване на куцащи овце, ветеринарният лекар – независимо държавен и частен, веднага прави предписание стадото да не излиза от района на фермата, да започне веднага лечение и пълна дезинфекция и почистване на местата където обитават овцете.

Ако това не се случи и овцете продължат да излизат, самите колеги на овцевъда с болното стадо сигнализират ветеринарните власти и полицията и следва глоба. Овцевъдът през това време трябва да се моли да не го разберат защитниците на животните.

Копитен гнилец и гангренозен мастит – кои сте вие?

Не нашите защитници, те се занимават обикновено с други случаи – например да спасяват щъркели или да изнасят кучета за чужбина. Там, някъде на Запад, ако попаднете в ръцете на защитниците в подобен случай глобите са жестоки. Освен това, може всичките животни или само болните да бъдат изпратени на лечение, което се плаща от животновъда. Другата сила е зоополицията, която също не си поплюва. Крайната мярка е закриване на овцефермата.

Следващият въпрос е, на такъв овцевъд трябва ли да се дават субсидии.

Нали една от мярките е – хуманно отношение към животните. Нали тези пари се дават именно за това – да се осигурят добри условия и редовно провеждане на профилактичните ветеринарни мероприятия.
През последните години многократно сме помествали материали зоо копитният гнилец, крастата и мастита, които са на дневен ред.

И въпроса е, четат ли се тези статии или се чете само за субсидиите и помощите.

Ние продължихме по пътя и само след 2-3 километра срещнахме друго стадо, което също се връщаше от „война”. Така че, правилно нашите читатели казват, че живеем в реалния свят.

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук