Какво представлява суроватката?

Суроватката е страничен продукт получен при производството на сирене.

Суроватка (или цвик) се нарича течността, която се отделя от млечния коагулат при производството на сирене, сиренови продукти и кисело мляко.

По време на центрофугирането при производството на сирене, всички важни водоразтворими витамини и висококачествени протеини от млечна захар остават в суроватката.

Суроватката се получава при пресичане на казеина, който е един от белтъците, съдържащи се в млякото. Изглежда като полупрозрачна течност с белезникав цвят.

Млечната суроватка се състои от около 93.7% вода, но в останалите 6.3% се включва всичко най-добро, което се намира в млякото. Основната част от сухото вещество на суроватката е лактозата /млечна захар/.

В суроватката се съдържат пълноценни протеини, които съдържат незаменими аминокиселини. Биологичната стойност на белтъците в суроватката е много висока – цели 112%.

Следователно суроватката е почти без мазнини и също така насърчава храносмилането и усвояването на калций в организма. Като напитка суроватката е много здравословна и с ниско съдържание на калории.

Суроватката се използва повече от две хиляди години, както вътрешно, така и външно.
От няколко години насам суроватката преживява ренесанс като нискокалорично утоляване на жаждата и като търсена и ценна суровина за хранителната и козметичната индустрия.

Суроватката може да се използва за приготвянето на различни коктейли и десерти. Суроватка, която е останала след приготвянето на извара се прецежда и може да се смесва със зеленчукови и плодове сокове, както и с екстракти от различни билки. Суроватката се влага в направата на катми и вкусни хлябове.

При производството на хранителни продукти, от суроватка се приготвя известното сирене рикота и кафявите сирена.

Ползите от млечната суроватка са неоспорими. Тя помага при лечение на заболявания на храносмилателната система, като нормализира чревната микрофлора, забавя газообразуването и гнилостните процеси. В съдържанието си има голямо количество витамин В. Поради това може да се употребява като успокоителна напитка.

Изобщо всички напитки, произведени на нейния принцип, действат благотворно на нервната система. Освен витамин В, суроватката притежава богата гама от редица витамини и минерали в състава си, които действат общоукрепващо на организма. Намалява стомашните секреции и помага при затлъстяване.

Препоръчителна е козя суроватка, но е добре и от крава. В допълнение, суроватката се използва за грижа за кожата и косата, при подготовката на сладкиши, лакомства и шейкове и други подобни. Не се препоръчва повече от 150 мл.суроватка три пъти на ден, но с течение на времето тази доза може да се увеличи до 1 литър на ден.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук