Агнета над 14,6 кг – в депо

Представяме ви резултатите от едно съвместно изследване на Асоциацията за развъждане на породата Арагон /Испания/ и Университета в Сарагоса.

Наясно сме, каква ще бъде реакцията на повечето овцевъди, които прочетат статията – “Абе нека цената на агнетата да е 7 лева, пък ние знаем, какво да правим“.
Знаем, че тази година  цената наистина стигна 7 лева. А знаем ли, какво трябва да правим например след две години, ако цената падне на пет лева.
Едва ли знаем.
И ще почнем пак с крокодилските сълзи.  За да ги няма, още отсега испанците си подреждат бизнесът, да печелят дори и от килограмите на транспортираните агнета
.

Основната цел на долу описаният проект е да се предостави информация за минималното тегло на агнето при изпращането му в депо за доотглеждане. Нали разбирате, колкото повече жизнени агнета пристигнат до депото и останат живи, толкова по-добри ще са и икономическите резултати.

В случая става дума за ранно отбиване на агнетата, за да започне доенето на майките.

Контролът на агнетата е извършван от момента на товаренето, определяйки  времето за пътуване и аномалните обстоятелства на същото.
Информацията е събрана при 512 транспорта на агнета.
След като пристигнат в депото, агнетата са държани отделно, докато се маркират, притеглят индивидуално и отбележи пола. По този начин са обработени и приети в депото 17 220 бр агнета, произхождащи от 94 различни ферми.
След това, агнетата са наблюдавани по време на престоя в депото, като се събира информация, свързана със смърт или продажбата на агнета, както и при хронично болни такива. Разбира се, водят се записи за здравния статус, храненето и живото тегло.

По време на опита от пристигналите агнета, 692 бр са регистрирани,като мъртви /умрели по време на отглеждането в депото/, а 148 бр проблемни агнета са продадени. Всички тези данни са въведени в база данни, от която агнетата с частична информация са елиминирани, за да се избегне пристрастност.

Изводите са:
– Агнета пристигнали в депото с тегло под 14.6 кг имат значително по-голяма смъртност, отколкото агнетата дошли с по-високо живо тегло.
Освен това беше получена важна информация за причините за смъртта на агнетата в депото, като респираторните проблеми са най-често срещани.
Друг интересен момент, са причините за продажбата на некачествени агнета, където полиартритът представлява 15% от общия брой, дихателните проблеми също са основна причина с 44% от общия брой продадени агнета.

По отношение на продължителността на пътуването, бяха открити малко разлики в смъртността, когато транспорта продължи по-малко от 5 часа. Тя се увеличава само при пътуване повече от 6 часа.

Университет в Сарагоса

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук