Д-р Янко Митев: “Значи, сега се борим за субсидии, а не за продукция”

Преди три години публикувахме статията

Голям ли е „големия” Ян

Разбира се,че материала беше за един наш голям приятел, но не само на нас, а и на животновъдната общност в страната. За наша и негова радост, повечето от читателите, които са прочели статията, веднага са се сетили за кой всъщност става дума.
Големите личности и животновъди не ходят с маски, тях ги познават всички и ги уважават. Понеже всички познахме, че всъщност „големият Ян” е
д-р Янко Митев от Ямбол, с когото днес искаме да отбележим празникът на животновъда.

Нашият Янко е голям овцевъд, голям зайцевъд, голям гълъбар, голям козевъд, голям говедовъд и най-важното голям Човек. Познаваме се повече от 30 години и зная, че всичко е постигнал със собствен труд. Нещо повече, дава и приемственост във фирмата, като дясната му ръка е неговия племеник, който вече е и ветеринарен лекар. Тук няма пари на групировки, няма пари от „сенчест” бизнес, няма рекет, няма кражби.
Всичко е прозрачно и документирано.

Заедно с него и група ентусиасти започнахме да работим по създаването на заека Веселина. В продължение на две години хвърлихме доста усилия, но съдбата ни лиши от член на екипа – доц.Стоян Георгиев и прекратихме работата. Любител на „ модерните” породи, д-р Митев е човека, който без да жали собствени средства, внасяше най-добра генетика в зайцевъдството от Европа..
Сега доктора е любител и на гълъбите и в най-скоро време ще изненада гълъбарите на страната с нещо, което е мечта за всеки любител гълъбар.

С Лакона и Мутон Шаролето фермата му стана една от най-добрите производители на женски и мъжки шилета за разплоден материал.
Все пак гордостта му е високата продуктивност на овцете. 250 кг мляко от овца са, като чаша айран за тях.
Всяка година във фермата се внедрява нещо, програмата за управление на стадото също се надстройва всяка година.

Интересното е, че доктора не е спечелил нито един проект, за които е участвал. Ядосва се много, като разбере, че някой е спечелил проект, а няма продукция.

Мислим, че по добре е да чуете как д-р Митев чувства нещата в животновъдството:

Никога не съм се подавал на изнудване. Подавал съм много документи за участие в различни програми. Все точките не ми достигат или трябва да ”кихна” на някой. Не съм го правил, и няма да го направя. Всичко, което виждаш тук, е направено със собствени средства. Никой не може да ме изнудва. Да ти кажа честно, след като изпаднах в нокдаун по време на заболяването в Ямболско – млякото на торището, овцете на ясла, стригачите в хотела, си мислех – дано пробите ми да излязат положителни и да ми платят овцете. Мисля си така, и сякаш на инат събирах фураж за зимата.
Преди малко ми се обади колегата от съседната област. И той има 2000 овце и дои по 200 кг мляко от овца. Намалил заплатите на овчарите. Не му излиза сметката и мисли да пуска кепенците.
И още нещо.
При мен всичко е на масата. Фактури, колкото искаш, за всяко продадено животно, за всеки литър мляко. Дават субсидия за 35 кг надоено мляко,.
При това положение, как ще има мляко в България и за какво млечно овцевъдство говорим.
Нещо не е както трябва.
Значи, сега се борим за субсидии, а не за продукция.
И представете си, ако и моите овце бяха ликвидирани, и аз щях да получа толкова, колкото тези, които дават по 70 кг мляко, или въобще не им се иска мляко. Четох в една от декларациите на организациите за равноправие, ако е в такъв вид какъвто го искат, наистина след няколко години няма да има овце.
Всичките ми данъци са платени в срок. Само за млякото очаквам да платя данъци над 40 000 лева.

Ами ако го нямаше д-р Митев, кой щеше да внесе за преработка 200 т. овче мляко, кой щеше да произведе 1800 агнета, от които поне 500 за разплод с изключителна генетика, кой ще внесе данъците, които внася.
Ние, екипа на Овцевъд & Козевъд, го поздравяваме най-напред за ината, с който отглежда овце, поздравяваме го за това, че има дял в изхранването на населението ни, поздравяваме го за това, че мисли за пенсионерите и си внася данъците.
Поздравяваме го и с празника на животновъда.
Желаем му много здраве, много агнета и много мляко.

Екипът на Овцевъд & Козевъд, и многото негови приятели .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук