Насекомите официално в нашето меню

Преди празниците на много места у нас агнешкото свърши и в много къщи се носеше мириса на пържолата. Ясно е, че идва период на недостиг на месо.

За сметка на това държавите членки на ЕС одобриха предложение на ЕК за включване на Жълтия брашнен червей, като първото одобрено насекомо за нова храна.

Европейската комисия и държавите-членки смятат, че новата храна е фундаментално безопасна.
„Яденето на жълтия брашнен червей обаче може да доведе до алергични реакции при чувствителни хора “, – казва д-р. Георг Шрайбер от Федералната служба за защита на потребителите и безопасност на храните. Следователно етикетът трябва да посочва възможни кръстосани реакции към алергии към ракообразни или акари от домашен прах.

Изсушената ларва на брашнения бръмбар Tenebrio molitor (брашнен червей) може да се продава цяла или смляна. Може да се използва и като съставка до 10 процента в различни храни, например тестени изделия или бисквити. Тъй като разрешението се основава на защитени научни данни, първоначално е валидно само за френската компания, подала заявление за производство за период от пет години.

Европа е в челните редици на процъфтяващата сцена на стартъп индустрията за отглеждане на насекоми с хранително предназначение, поставяйки ги като част от програмата си за устойчиво производство на хранителни продукти.

Няколко държави от Стария континент – включително Финландия, Белгия и Нидерландия – вече разрешиха на национално ниво продажбите на храни, съдържащи насекоми.

Решението е победа за бизнеса с отглеждане на насекоми, който изследователската организация Arcluster прогнозира, че ще нарасне десетократно, надхвърляйки 4,1 милиарда долара в световен мащаб до 2025 г. Насекомите се очертават като по-устойчив източник на протеини поради по-ниското си въздействие върху околната среда и високата им хранителна стойност.

 Публикуването на регламента в Официален вестник на ЕС все още предстои

Източник: ЕК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук