Китайците търсят все повече агнешко

Преди няколко години, на едно тържество в Института по животновъдство – гр. Стара Загора, г-н Михайлов – изпълнителен директор на НСГБ, в своето изказване каза:           – „ Колеги стягайте се, започвайте да работите за по-голямо производство на месо. Пазар ще има. Китайците, след като вкусиха месото, все повече ще забравят за ориза.”

И наистина, след като вкусиха от агнешкото месо, търсенето все повече се повишава. Търсенето на месо, от страна на китайците, е насочено към други държави след намаление доставките от основния вносител – Австралия. Това се случи поради противоречия по отношение мерките против коронавирусът.

Вследствие на това, миналата година Китай намали вносът на овче месо със 7%, но увеличи вносът на говеждо месо.
Австралия, която е основният продавач на овче месо в Китай, е превозила 118 хиляди тона, около 34 000 тона по-малко в сравнение с 2019 г.

Намаляването на предлагането на овце от Австралия, редовен доставчик на азиатския гигант, генерира допълнително търсене и е това, което стимулира цените.
За нишата овче месо се „сбориха” трите южноамерикански държави – Уругвай, Аржентина и Чили. Засега Уругвай е с най-големи поръчки.

Сега някои износители говорят за отлични цени за уругвайските агнешки трупове в размер на 6 200 щатски долара за тон. Добре е също, че Китай купува агнета, овце, шилета, трупно месо и карантия. Стойностите за уругвайските овце, които китайският пазар плаща, са рекордни и насърчават индустрията, която иска да расте, да търси по-високи годишни производства и да заложи на технологиите за увеличаване на потомството.

Уругвай е производител на висококачествено овче месо, има породи, които му позволяват да отговори на изискванията, изисквани от най-взискателните пазари, и широка култура на ниво производител, която не изоставя овцете дори в най-лошите моменти.

Вихърът от покупки от китайски вносители движи местният пазар, където шилетата се търгуват на около 3,55 щатски долара за килограм, а овцете – 3,30 щатски долара на килограм трупно.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук