Антибиотици в интензивно развъждане

Антибиотици: мощни лекарства, които се борят с определени инфекции и могат да спасят живот, но само в случай че се използват правилно. Те възпират вредните бактерии в организма от размножаване, унищожават ги, предотвратяват разпространението на болести и намаляват сериозните усложнения от дадено заболяване.

Антибиотична резистентност: Най-просто казано антибиотичната резистентност се появява, когато бактериите развият способност да преживеят  действията на антибиотици, предназначени да ги убият или да спрат растежа им.В резултат на това се ограничават възможностите за успешно лечение на определени инфекции.

Преминаването на резистентни на антибиотици бактерии от фермите до хората е по-просто, отколкото изглежда : този пасаж се случва през труповете на животните, но и през вентилационните системи на фермите и отпадъците, които за съжаление – както често сме документирали, попадат директно в околната среда около фермата.
Дори транспортирането на животни от фермата за клане или от ферма до ферма са съучастие в разпространението на супер бактерии. С всички тези модалности суперустойчивите бактерии, създадени от масовата употреба на антибиотици, достигат до човешката популация превръщайки се в сериозна заплаха за здравето ни.

По този начин ключовите лекарства като антибиотици скоро може да не са толкова сигурни  и смъртността от веднъж лечими инфекции ще се увеличи и това ще бъде истински проблем за световната общност.

Като демонстрация на това как гражданите са изложени на неосъзнат прием на антибиотици, има  проучване,  където е  направен  анализ на млякото, продавано в италианските супермаркети и магазини с отстъпки.
В  повече от половината от пакетите са открити следи от лекарства.  Най-честите срещаните са: дексаметазон (кортизон), нелоксикам (противовъзпалително) и амоксицилин (антибиотик).

Тестът,  потвърди резултатите, получени от изследванията върху 56 италиански млека, което  дове до до намирането на фармакологично активни вещества в 49% от пробите , в концентрации между 0,007 и 4,53 mcg / kg.
Тези лекарства се използват върху крави, използвани за производството на мляко за лечение на мастит, който много често възниква поради ужасните ритми на доене. Във всички случаи концентрациите на лекарствени продукти в мляко са били между 0,022 mcg / kg и 1,80 mcg / kg, следователно в съответствие със законовите ограничения , но какви са дългосрочните ефекти от постоянната консумация на тези  дози, макар и в много ниско количество лекарства?
Особено като се има предвид, че млякото се консумира широко от деца и юноши във фазата на развитие.

След това Грийнпийс проведе анализ в 10 европейски държави, за да провери наличието на ветеринарни лекарства, пестициди, хранителни вещества и метали в околната среда и във водните пътища .

Вземането на проби е извършено от 29 реки и напоителни канали , в райони със силно присъствие на интензивни ферми, в случая  Италия в района на долината По.
Резултат?
Открити са повече от 20 лекарства – включително 12 антибиотици – и над 100 различни пестициди. Антибиотиците са открити в над две трети от анализираните проби и това постоянно присъствие може да допринесе за разпространението на антибиотични резистентни бактерии.

Нямаме много време да действаме, но със сигурност всеки от нас и по-специално националните и международните институции трябва да си зададат основен въпрос:       – какво можем да направим сега, за да избегнем тази катастрофа?

Отговорът винаги се крие във важен избор, като този за промяна на потреблението ни, дори на лично ниво. Днес повече от всякога можем да кажем, че нашите избори за храна – като индивиди и като група – оказват огромно влияние върху живота на животните, но и върху здравето на хората и върху бъдещето на цялата планета.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук