След кампанията – продажби агнета

0

Съпредседателят на НОКА – г-н Симеон Караколев, по време на дебата за овцевъдството сподели, че първото нещо след реализирането на агнетата е да се направи анализ в организацията на силните и слаби страни появили се по време на таз годишната кампания.

Гърците, отчасти направиха такъв анализ за продажбите и за да не допускаме техни грешки и такива в други страни, не трябва да си пестим времето да прочетем такава информация.

Нашите фермери, смятат, че света се върти около тях и ги чуваме да  казват – какво ни интересува какво става там, важното е у нас какви са цените и фуражите.
Ами то се оказва, че у нас  цените на реализираните продажби тази година, са добри и при още малко „подредба” в къщичката овцевъдство, сигурно трудът там няма да е песен, но поне ще бъде достойно заплатен.

Какво споделя президентът на асоциацията на гръцките животновъди:
Животновъдите отглеждащи овце и кози не са виждали такива цени на агнета от цели 18 години. В момента животновъдите продават по 7 до 7,5 евро за килограм трупно. През следващите дни се очаква да достигне дори 8 до 9 евро /изказването е направено преди Великден/. Цените на агнетата този Великден може да са високи, но животновъдите изглеждат нещастни, тъй като обвързаните помощни средства не са платени от агенцията през Страстната седмица. Това се очаква да бъдат извършено след 17 май.
Тази година католическият Великден се проведе преди месец и имахме много износ на агнешко месо от нашата страна за ЕС.

Каква се разви кампанията в Гърция тази година.

Лошото финансово състояние на производителите доведе до производството на по-малък брой животни. Производствените разходи също са достигнали големи нива. Това се вижда от данните, които показват, че през последните години овцефермите и козефермите са намалели, а също и броя на отглежданите животни..

За първи път държавата извършва сериозен граничен контрол. На всяка граница имаше денонощно ветеринарни лекари, които инспектираха всеки камион за животни. 

Трябва да се отбележи, обаче, че само 30% от фермерите за овце и кози са продали животните си на тези високи цени. Останалите бяха принудени поради трудната икономическа ситуация да ги продават на много ниски цени, около 3,5-4 евро за килограм трупно.

Търговците тази година започнаха да купуват агнета от края на януари и да ги поставят в хладилниците си. Фермерите продаваха на ниски цени, защото не можеха да ги отглеждат заради скъпите фуражи. Сега в супермаркетите, се продават агнета по 7,8 евро за килограм, което е под цените, продавани от животновъдите в момента. Това означава, че животните са закупени по-рано на ниски цени от производителите.

Друг проблем е, с критериите на програмата „Млади фермери“, която се очаква да бъде обявена през следващия период. Изискването на броят на животните и разходите за инсталиране на нова ферма, както и проблемите с лицензирането на оборите, не позволяват да се присъединяват нови фермери овцевъди и козевъди.
Млад човек, който иска да се включи в бранша, трябва да има добитък. За да се включи в Програмата фермер трябва да има  150 овце или кози, т.е. разходи за които са за около 20 000 евро. Трябва да има и помещение, което струва около 50 000 евро. Фермата също трябва да има лиценз за експлоатация. Новият законопроект за лицензите за експлоатация на фермата, който би улеснил процедурите по узаконяване, е „забравен” в Министерството на регионалното развитие и все още не е внесен в Парламент за гласуване .  

Като заключение: внимателно прочитайки тези редове, може да се направи извода, че поне три от засегнатите точки, могат догодина да имат негативно влияние на работата на овцевъдите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук