Чудото се случи – търг за агнета, Гърция

Чудото наистина се случи.
Винаги печелившите – търговците на селскостопанска продукция, сами организираха търг за купуване агнета преди Великден.
Търсенето е толкова голямо, че за да отговорят на техните нужди, търговците влизат в аукционен процес, като цените скочиха над общото правило.

По отношение на потребителските цени, те обикновено варират за агнешкото месо от 7 до 7,30 евро за килограм, а за яретата от 7,50 до над 8 евро за килограм. По време на аукциона, цените минаха 8 евро за кг агнешко.
И всичко това при малък брой участници поради коронавирусът.

Овцевъдите смятат, че тези стабилни цени се дължат и на предприетите мерки, да не се допусне „елинизация” на вносни агнета. Специални комисии, в състава на които има и овцевъди, извършват проверки на граничните пунктове. Досега са хванати десет нарушители, които са се опитвали да внесат чужди агнета и след това да ги „елинизират”. Ветеринарните власти също са проверили 1150 обекта, конфискувани са 7665 кг животински продукти и наложени глоби за повече от 50 000 евро.

Цената по магазините се движи от 7 евро до над 10 евро в зависимост от категорията на магазина и разположението му. Трябва също да се има и в предвид, че ДДС в Гърция за хранителните продукти е 12 % срещу нашите 20%.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук