Проблемът – агнешко месо

Всъщност, тази година с агнешкото месо няма проблем.
Днес се приключва с Великденските агнета и останаха още две „дистинации”- Гергьовден и 24 май, за който дано да има още останали агнета за продажба и да не се наложи да ги заменим с новозолендски такива или заешко охладено месо от Испания.

Вероятно това няма да стане, защото яретата ще са вече готови за кланe.

Последните 10 години, с изключение на миналата година, като дойдеше кампанията по продажбата на агнетата на овцевъдите им настръхваха косите, вдигаха кръвното и често се тревожеха.
Вероятно е имало и защо.

Всъщност, както казахме, проблем няма, но такъв може да има следващата година и отсега трябва да се работи, това да не се допусне. През настоящата година се реализира една дългогодишна мечта на овцевъдите, да бъдат ухажвани, за да си продадат агнетата, увеличаваха се цените от търговците, спазваха се уговорените часове за експорта.

Досега нашите овцевъди все мърмореха, че у нас цените са най-ниски, а фуражите най-скъпи. Тази година обаче нещата не стоят така.

В многото информация за цените на агнетата на живо и в магазините се вижда, че нашите цени за изкупуване на живо са равнозначни в останалите водещи овцевъдни страни. Франция, Ирландия, Испания, Гърция. По-високи са от тези в Македония, Сърбия, Румъния.

Цената на агнешкото месо в магазина зависи от много фактори. Цената е тази, която би дал клиентът. Само той може да я определи.
У нас цената се движи от 14 до 18.00 лева за кг. Клиентите купуват, значи тази цена ги удовлетворява и това е цената. Всички други „плачове” от рода на „цената на фуражите я увеличиха с 40%, няма работна ръка и плащаме по 1000 лв на овчар” „ ние сме в лайната и ръцете ни изгниха” и още подобни, клиента хич не го интересува. Той си е определил едни пари да си купи агнешко, отива, купува и нищо друго не го интересува, освен тавата и студената бира.
В началото на кампанията някои се опитаха да стартират с върхови цени дори от 20 лева за кг, но не се получи и всичко си дойде на мястото. Стигна се до приемливата за двете страни – продавачи и купувачи, цена от 15-17 лв и агнетата не останаха по магазините. Също така, цената по фермите от 6-7 лева, се прие от клиентите.

Именно за този баланс говориха в началото на кампанията някои от лидерите на овцевъдите, като казваха, че най-приемлива е цената от 6- 6.50 лева и съответно бяха оплюти от много свои членове, но се оказаха прави.

Какво можеше да се случи, ако цената стигнеше над 20 лева. Това си е психологическа бариера за много от клиентите, те вероятно щяха да се замислят дали да си купят няколко килограма агнешко. Все пак, страната е в криза, дори и само от пандемията. Ако обаче клиентът купува над 20 лева кг, това означава, че хората имат пари и не сме най-бедните, както се говори.

Цените по магазините ни са почти равни на развитите европейски страни.
Във франция и Италия в народните магазини цената е 10 евро за кг. Толкова е и в Гърция и Испания, дори в някои райони на страните е и по-ниска. В Македония, Румъния, Сърбия цената е по-ниска от нашата. С други думи намерил се баланс между продавачи и купувачи и всички са доволни.

Защо говорим за „Проблемът – цената на агнетата”, защото той ще дойде, ако отсега не започнат да се вземат мерки.
Как си мислите, че големите търговски вериги ще влязат неподготвени в следващата кампанията както сега. В едно от изказванията от лидер на браншовиците разбрахме, че една от веригите е искала съдействие да купува агнета. Няма да има такова нещо. Вероятно хората ще се осигурят с агнета от други страни – видяхте, че разлика в цената няма.

Следва внос на замразено агнешко, е какво от това, ако е по джоба на клиента.
Изкуствените бариери, които успяха да се задействат за намаляване на вноса тази година, догодина ще са вдигнати. Бъдете сигурни, че всичко това ще се случи. Търговците не са свикнали да губят, както се получава сега и ще си изкарат и пропуснатото за тази година. Най-простите сметки показват, че при 12 лв купено месо от фермата /това е условно, защото това е забранено/ трябва да се добавят поне 20% печалба за търговеца и снабдителя, следват транспортни разходи, разходи за клане, разходи за документи и накрая 20% ДДС.
Или с други думи възможната най-ниска цена е 18.00 лева.

Забравихме да добавим и благоприятното развитие на търговията с агнета в международен план. Износ на агнета за Арабските страни и много изнесени агнета в страните с католическа религия – разбира се, не от нас. Най-после нашите овцевъди разбраха, че техния пазар е в България и се спряха да търсят всяка година пазари къде ли не, че то не беше Турция, Хърватска, Иран, Кувейт и др. Трябва да се радваме, че в тази посока пробиха Румънците, Гърците и Македонците и техните агнета излязоха от Балканите.

Съвсем правилно г-н Симеон Караколев, един от зам-председателите на НОКА, каза, че първото нещо, което ще се направи след края на кампанията, ще е анализ на кампанията, анализ на това, което може да се случи следващата година и съответно да се набележат мерки за още по-добри резултати.

От тук обаче следват и неудобните въпроси – къде са агнетата на тези 1 200 000 бр овце, които се отглеждат в страната, към тях трябва да се прибавят и 200 000 бр кози.
Къде е млякото, защото интересът към овчето сирене тази година е много голям, а може би ще има и въпрос къде е вълната.
Идва и това време не само да се иска, а и да се дава.

Ние също спазваме традициите на нашите предци и си купихме българско агнешко по 17.50 лв и български чесън и марули с мисълта, че макар и малко сме помогнали на нашите фермери от двата най-нуждаещи се от помощ сектори – животновъдство и зеленчукопроизводство.

Честит празник на всички производители и потребители.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук