Рога и Копита – Празникът на Празниците – Великден

0

Въпреки “коронованият” вирус, въпреки пандемията, въпреки наложената ни изолация –  целият християнски свят се готви за най-хубавия, най-големия празник, за Празника на Празниците – Великден.
Без значение, че ще го посрещнем от вкъщи,  в 12 час ще чуем звъна на камбаните, които ще ни известят за Чудото на Възкресението на Спасителя, за новото начало на Живота.
Ето малко данни, които не знаете, за главното действащо лице – Яйцето.


Яйцата предупреждават за края на света
В Библията не се споменава за великденските яйца. Въпреки това, според различни източници, боядисването на яйца за Великден е древна традиция. Нека да пропуснем подробностите, ще кажем само, че за  християните  яйцето, символизира възкресението на Христос, а червеният цвят е неговата кръв.


Пилешките яйца могат да бъдат фалшифицирани

През 2013 г. фалшиви пилешки яйца се появиха в магазините на територията на Перм. Както разкри разследването, фалшификатите са внесени в Русия от …. както би могло да се очаква ……. Китай.
Китайските „факири”   успяха да направят черупки от калциев карбонат, жълтъците и белтъците   от желатинови и хранителни багрила.Такива яйца  са значително  по-евтини, а черупката  по-груба и блестяща, отколкото  на оригинала.
Въпреки това, фалшификатите все още  се купуват от невнимателни купувачи.


Яйцата не повишават холестерола
Въпреки продължителните противоречия експертите най-накрая се съгласиха: не е необходимо да се злоупотребява с яйца, а да се налагат строги ограничения –  е излишно. 3-4 броя на седмица може  да си позволи всеки човек.
Факт е, че наситените мазнини (“лошите”) в пилешкото яйце са малко, а ненаситени (т.е. полезните) – повече. А именно 2 грама срещу 3.


В света има 4 “яйчи” империи

Най-големият доставчик на яйца е Китай. Произвеждат се около 390 млрд.бройки годишно – почти половината от световното производство.Следват САЩ, Индия и Япония. 60% отиват в магазините, 40% падат на хранителната промишленост.
Средно човек изяжда по 173 яйца годишно.


Яйцата са здравословни и хранителни
Варените яйца са склад от витамини и микроелементи (витамин А, В12, D, рибофлавин, холин, фосфор, цинк).
 Важно! Колкото по-дълго  яйцето е варено, толкова по-трудно ще бъде усвоено. Така че,  твърдо свареното яйце ще бъде усвоено за около три часа.
Едно яйце съдържа около 80 калории, и по този показател е сравнимо  с ябълка или половин банан.


“Century Eggs” – популярен деликатес

“100-годишни яйца” са особено популярни в китайската кухня.
Патицата или пилето, те се намазват със смес от чай, вар, сол, глина и пепел, завиват се с разлагаща се  оризова обвивка и слама, а след това биват заравяни в земята, за няколко месеца.  Силната алкална реакция и липсата на въздух създават  тови деликатест, който има  наистина уникален аромат и тъмен цвят.
Той  се сервират като лека закуска или се използва при приготвянето на други ястия.


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук