Месото в кланиците – февруари 2021 г. Къде е месото

Къде е месото.

Досега само чуваме, колко е трудно да се отглеждат животни, колко са малки субсидиите, колко много пари получават колегите фермери в другите страни.
Никой обаче не казва, колко месо произвеждат в тези страни. В Ирландия също нямат кой знае каква механизация, също фермерите работят на няколко места, е имат малко повече трева.

Имат обаче заклани само за първата седмица на април над 28 000 говеда от всички категории, като повече от 22 000 са млади животни за угояване.

През февруари броят на заклани говеда е с 340 броя по-малко намалението на закланите говеда е 570. Не е по-различна картинката и при овцете, козите и биволите. Заклани са през февруари общо 5380 бр животни от ДРД, това е с 3060 броя в повече от януари, ако трябва да се смята за някакъв успех.

В сравнение с миналата година за първите два месеца на тази година броят на закланите говеда и с 570 по-малко а при ДРД е с 1280 броя повече.
Получено е през февруари 5376 т месо, срещу 5079 т през януари. В сравнение с миналата година, този февруари е получено 172 т повече месо. Независимо от тези на пръв поглед “добри” резултати, месодайната ни промишленост от всички видове животни, включително и свинете осигурява едва 0,827 кг родно месо на човек от населението месечно, (за месец февруари).

Данните са за месо, което минава по пътя на регламентите и наредбите и регламентите, след това през касовите апарати и НАП.

И следва големия въпрос.
Къде са приплодите на 1 140 000 бр. овце- майки, 207 000 бр.кози, 367 000 бр крави и 14 0 000 бр биволици.

Ако няма такива, следва въпросът – защо се отглеждат тези животни, ако ги има, къде са отишли. Вероятно има проблеми по отношение на изкупната цена на нашите животни. Може би е и нормално.

В Ирландия например, тази седмица цената мина заветните за ирландските фермери 4 евро за кг живо тегло, но става въпрос за говеда от специализирани месодайни породи с високо качества на месото по всички показатели. Нашите приказки, че нашите животни са най-вкусните, хранени само с билки и минзухари просто не вървят. Хората вярват на това, което видят на ченгела и на скарата. Така че тези митове, че нашето само на приказки е най-добро просто не вървят.

Преди години, по време на изложението в Стефан Караджово, присъства един от най добрите фермери за Абердин Ангус. Най-често му бе задаван въпроса, колко е цената на месото. Човекът, дълго време не отговори на този въпрос, но накрая не издържа и отговори – Вие най-напред си направете породата и тогава цената и купувачите ще дойдат сами при Вас.

Тези резултати обаче трябва да водят до тревога в бранша и веднага да се предприемат мерки, месото да дойде до потребителите.

На първо място анализ на ситуацията

Разговори на ниво държава, производители, преработватели и търговци

Строги мерки за контрол и изпълнение на приети задължения

Всички производители равноправни по отношение търговията на продукцията за да бъдат конкурентноспособни.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук