Овцевъдство: Почистваме Авгиевите обори

Организаторите получават поздравления за организирането на последните два семинара – единия за генетиката в говедовъдството и другия за проблемите в овцевъдството. Участието в двата семинара над 100 души показва, че и говедовъдите и овцевъдите имат нуждата от такива сбирки и обсъждане на проблемите.

От това което чухме се разбра, че проблемите са много – виртуални животни, неефикасна идентификация, ниска средна продуктивност на животните, съответно малко производство на продукти, бавен ход на селекцията, загубени два периода за подобряване условията на труд и то не само по вина на субсидирането и други.

Искаме да поздравим лидерите на овцевъдите, които повече се самокритикуваха от нерешените проблеми, а има и хубави неща, които са свършили и то не малко.

Преди няколко дни един политик се изказа, че най-напред трябва да си разчистим терена. Слушахме изказванията на асоциирахме за разчистването на Агиевите обори. Коментарът по дебата на семинара ще направим в следващия материал, сега искаме да ви припомним легендата за Авгиевите обори.

Когато една работа е занемарена и изоставена до степен да бъде невъзможно да бъде поправена вече, я сравняваме с Авгиевите обориДа почистиш Авгиевите обори често се използва като фразеологизъм за непосилна работа и труд.

Смисълът на този израз идва от древногръцката митология, от разказа за подвизите на гръцкия герой Херакъл. Той извършил 12 подвига, а шестият от тях е този, който е добил смисъл на крилата фраза днес-Почистването на Авгиевите обори

Царят на Елида , Авгий, бил син на Хелиос, богът на Слънцето, и смъртна жена. Неговият великолепен баща му подарил несметно богатство. Сред изумителните дарове било и стадо от 500 бика. За тях Авгий построил огромни обори. Мястото, където прибирали огромното стадо, не било почиствано 30 години. Натрупването на тор било огромно и изчистването им вече не било по силите на никого.

Херакъл, синът на върховния бог Зевс, получил задача до ги изчисти, и то само за един ден. За тази работа Херакъл поискал да му бъде заплатено само с една десета част от биковете. Авгий се съгласил, защото не вярвал, че някой може да изчисти натрупаното в оборите, още по-малко за един ден. Докато почисти единия и стигне до другия, почистеният отново се пълнел.

Това се случило не със сила, каквато Херакъл имал в изобилие, а с ум и находчивост, качества, които героят притежавал в не по-малка степен. Затова постижението му е прието за подвиг, и то един от най-значителните и запомнящите се.

Херакъл видял, че около оборите текат две реки – Алфей и Пеней. Той прокопал канали и пуснал реките да текат през оборите. Бързата и буйна вода отмила натрупания тор, а Херакъл възстановил стените.

Когато Херакъл поискал от цар Авгий да му даде обещаните бикове, той отказал и отпратил героя без награда в Тиринт. Години по-късно Херакъл си отмъстил на лъжливия владетел като нахлул с голяма войска в царството му, победил го и го убил с една от смъртоносните си стрели.

Михаил Михайлов

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук