Клането на еднокопитни е забранено в Гърция

0

От 29 юли 2020 г. в Гърция е забранено клането на еднокопитни животни и следователно и използването им в производството на месо, кожа, лекарства и различни други консумативи.

Това е постигнато чрез просто добавяне на „еднокопитни животни” към съществуващ закон за селските райони, забраняващ консумацията (и убиването) на кучета и котки и е плод на съвместната кампания на природозащитни:

„Развъждането, обучението и използването на животни за всякакъв вид боеве е забранено. Развъждане, използване и износ на кучета, котки и еднокопитни животни за производство на козина, кожа, месо или за производство на лекарствени или други вещества е забранено.”

В Гърция няма разрешени кланици за клане на коне. Въпреки това, поради увеличеното използване на конете за конни надбягвания и конни спортове, през последните години се наблюдава тревожно нарастване на незаконното клане.

Следваща стъпка за по-нататъшно подобряване на защитата на еднокопитните, по отношение на законодателството на ЕС, ще бъде Гърция да разработи национален регистър на конете, тъй като в момента няма национална база данни, нито задължение за идентификация.

Въпреки че има много страни в Европа, където конското месо не се консумира по културни причини, повечето от тези страни изнасят коне за клане.
В момента Гърция е единствената държава в Европа, която има такава забрана.

Благосъстояние на животните- автор д.р Мадлена Василева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук