Клане във фермата

След като разговора за подпомагане на транспорта за осигуряване на още по-добри условия при транспортиране на живи животни,  комисията при ЕС сякаш зацикли и започнаха да се чува за проучвания до 2023 г и след това вземане на решения по този казус

Веднага се намеси евродепутата Даниел Буда, който засегна един въпрос – мечта за много наши животновъди. Да се разреши клането на ограничен брой големи животни във фермата и да се обработят кланично труповете им в кланицата.

От Европейската комисия, Дирекция „Здраве и безопасност на храните казват:

– „Искаме да обясним накратко за кланиците и правилата.
Ние не регулираме хуманното отношение към животните, а правилата за хигиена.
В ЕС има фиксирани изисквания и за мобилни кланици. Разрешаването на мобилни кланици попада в компетенцията на държавите-членки. ЕС позволява на държавите-членки да подкрепят изграждането и съоръженията на тези кланици.
Излизаме с ново предложение, възможността за клане във фермата, ограничен брой големи животни и труповете ще бъдат обработвани в кланицата. Струва ми се, че е добър компромис да участваме както в хигиената, така и в хуманното отношение към животните. До 3 големи животни могат да бъдат заклани или до 6 прасета”.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук