Анализът: На крачка от „финала” – цената на агнетата

0

От началото на месеца, най-важният „мач” за много „отбори” е цената на агнетата. Отборите са производителите /овцевъдите/, изкупвачите, кланиците, търговците на едро и дребно и потребителите.
Противно на приказката ”първите паднаха в боя, последните станаха първи” в сегашната ситуация до момента е сигурно, че последните вече са „паднали”, а на първите им се клатят краката.

Защо потребителите са „паднали”. При всички случаи, цените ще са по-високи от миналата година. За купуването на агнета от фермата е сигурно. От търговската мрежа също ще има изненади. Сондирането с цена от 20 лв на килограм ярешко месо мина миналата седмица.

Преди десетина дни публикувахме наш материал

Ситуацията на пазара в момента – е в полза на фермерите

с които просто анализирахме нещата на терена. Почти всеки ден публикуваме цените на агнешкото при комшиите и в Европа, за да нямат затъмнение по този въпрос овцевъдите.
Разбира се, имаше и много критики, дори с неприлични думи, но това е въпрос на възпитание. Имаше дори дарители. Един наш читател, овцевъд ни предложи да ни подари една овца, да си я оагним, да отгледаме агнето и да го продадем без пари. Разбира се, че му благодарим за това и чакаме да получим овцата.
В крайна сметка, оказа се, че направените прогнози в този материал напълно съвпадат:

·        Търсенето на агнета продължава

·        Цената на едро достигна 6 лева. В някои области, дори овцевъдите отказват да продават на тази цена

·        Цената на дребно, нормално е над 6 лева, на много места твърдо 7 лева.

Какво се случва през последните дни.
Пълно мълчание, да не казваме затъмнение, по отношение на цената на агнетата при нашите съседи и Европа. Единствено сърбите и македонците, казват,  изкупните цени при тях са ниски. При гърците и румънците има мълчание. В Испания и Ирландия цените са нагоре. Тази седмица и следващата ще са най-важните за икономиката на овцефермите. Купувачи, наистина има много, но повечето искат да купуват без фактура, което е против правилата най-вече в по-големите ферми.

У нас групата на изкупвачите никак не е малка.
Тяхната печалба е в ущърб на производители и потребители. Скоро един овцевъд направи анализ и според неговите сметки, един изкупвач печели 35-40 лева от агне. Дори и да е наполовина – не е малко.
В много страни, тази категория търговци ги няма, защото там се спазват правилата на „играта”.

Румънските овцевъди имаха големи загуби от изкупвачите, дори ги наричат невестулките, но през последните години започнаха да ги изместват от пазара.

Изкупвачите, като правило са много опитни търговци, имат набито око, разбират от животни, имат заучени десетки роли, с които винаги могат да омаят продавача. Прекалено им е ясно предвижването на животните, необходимите документи и глобите, разбира се, които плащат. Обикновено те винаги са печеливши, ако не играят в казиното.

Следват кланиците.
Те също си вземат тяхното, дори и да работят при спазването на всички правила. От днес влиза в сила и субсидията от 7 лева на бройка агне, изкупено на 5.50 лева и нагоре килограм живо тегло.
Тук не става дума за кой знае какви пари, но ще могат отчасти да се покрият някои транспортни и други малки разходи.

Нарочно по-подробно обясняваме това, защото миналата година наш читател беше останал с впечатлението, че миналогодишните пет лева се дават за килограм агне минало през кланица.

Следва групата на търговците.
Много силен „отбор”, с много добри играчи, минали през много „битки”. Без значение дали са квартални магазини или супермаркети и „вериги”. Обикновено те определят правилата и цените. Не обичат никак да губят.

Накрая, са вечните губещи потребителите.
Дали от цена, качество, кантар – те винаги са потърпевши. Но в крайна сметка, празници са, всеки иска да вкуса агнешко.

И накрая формирането на цената.
Многократно сме писали, че цената на продукта на щанда, грубо  се дели на три – по една трета за производителя, преработвателя и търговеца. Лошото е, че никой от участниците не иска да вземе една трета, а повече. Не трябва да се забравя, че в цената има и ДДС.

Ситуацията в момента.
Наша проверка по магазинната мрежа показа, че цената на агнешкото в месарските магазини, към днешния ден е 15 лева за килограм /Сливен/. Каква ще бъде цената утре – никой не може да каже. В рекламните списания,  на големите магазини за тази седмица, никъде не се рекламира агнешко, което означава, че няма цена.
Миналата седмица в тези големи магазини имаше ярешко по 20 и 18 лева в зависимост от месото. Вероятно това е било и сондиране да се проучи пазара.
Ситуацията в момента изглежда както приказката „Лъвът се готви за скок”. В неведение са и производители и купувачи. При цена от над 20 лева за килограм, търговията ще върви трудно. Тези 20 лева са психологическа бариера. Докато при телешкото месо, клиентите вече претръпнаха да вадят 40 лева и повече за да си купят стек за килограм, то при агнешкото им се струва нормално килограм да е 14-18 лева.

Към това трябва да се прибави стагнацията по отношение вируса, който ни потиска вече повече от една година, съпътстван и с намаляване на доходите.

Така че, съществува голямата вероятност агнешкото да бъде сменено с вратна пържола срещу 7-8 лева килограма.

Вероятно с козунак и яйца и тя ще върви.

Какво да очакваме до финала.

·        Търсенето на агнета ще продължава по простата причина, че няма агнета – защо, това е друг въпрос, който трябва да се изяснява

·        Цената твърдо ще бъде минимум 6 лева ж.т. , а при купуване от място може да стигне и 8 лева.

·        И най-важното – какъв ще е последния ход на търговците. Възможни два варианта – възможни максимални цени и най-лошия вариант за овцевъдите – внос на агнешко месо.

·        Потребителите , както казахме в началото – те са винаги последни.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук