Рога и копита/ Непознатата овца

Повечето хора си мислят, че единствената ѝ роля е да дава мляко и вълна, но има доста любопитни факти за овцата, които не знаем

Овцата не е животно, застрашено от изчезване, не се слави с някаква особена красота, умения или интелект. Повечето хора си мислят, че единствената ѝ роля е да дава мляко и вълна, но има доста любопитни факти за овцата, които не знаем.

Ето някои от тях, предоставени от “Дейли Телеграф“:

1. Да броите овце не е най-добрият начин да заспите бързо
Изследване на Оксфордския университет от 2002 г. показало, че всъщност броенето на овце прави заспиването по-трудно. По-добрият вариант е да си представите успокояващ пейзаж, а ако той включва овце, просто не ги бройте.

2. Това обаче е традиция, която датира от няколко века

Практиката за броене на овце преди лягане датира още от средновековна Англия, когато овчарите, които ползвали общинските пасища, били длъжни да знаят приблизителния брой на стадата си.

3. Овца е била един от първите пътници, летели в балон с горещ въздух
Използването на безпилотни балони с горещ въздух може да се проследи до древен Китай, но първият пътнически полет е на 19 септември 1783 г. на братята французи Монголфие. Пасажери са още овца на име Монтосиел, патица и петел, които не получават имена. Полетът е продължил 8 минути и всички се завръщат живи и здрави на Земята.

4. Овца е един от първите успешни кръвни донори
За да бъдем честни първото в света кръвопреливане е направено през 1655 г. от куче на куче, а овца не е включена. Две години по-късно обаче французинът Жан Баптист Дени отива една крачка напред и за първи път извършва преливане на кръв от животно на човек. Той прелива кръв от овца на 15-годишно момче и общ работник, като и двамата оцелели след интервенцията.

5. Овцете произвеждат твърде много метан

Официално е: овцете, заедно с кравите, изпускат твърде много газове. Има около 30 млн. овце във Великобритания и всеки ден, всяка една от тях произвежда около 20 литра метан, отговорен за парниковия ефект, голяма част от тях се изпускат след оригване. Ето и едно възможно решение на проблема. Нахранете овцата с подправките, от които се прави къри. Изследвания от 2012 г.  в университета в Нюкасъл показали, че куркумата и кориандърът могат да намалят с до 40% количеството метан, произвеждано от бактерия в стомаха на овцете.

6. Около 10% от овцете са гейове
10% от тези от мъжки пол са гейове. Според статия в “New Scientist” това ги прави “идеалния” субект за спорно проучване от 2002 г, имащо за цел да отговори на въпроса има или няма биологична основа за хомосексуалността. Изследването е показало, че овните, които си падали по други овни имали малки, но забележими различия в част от мозъка, наречена хипоталамус.

7. Най-старата овца в света е живяла до 25 години
Повечето овце не живеят повече от 12 години. Но през 2012 г. в Западните острови на Шотландия, овца с черно лице на име Туиги държи рекорда за най-дълго живяла овца. Няколко месеца преди 26-ия си рожден ден обаче тя паднала от скала и починала.

8. Италианските фашисти спускали овце с парашути над Африка

В средата на 30-те години армията на Мусолини спускала живи овце с парашут в Източна Африка, след инвазията в Етиопия. Не, те не са използвани като нестандартни бомби, просто са служели за прехрана на войниците. 72 овце и два бика са били безцеремонно изтласкани от самолети с парашути на гърба им и изпратени в пустинята.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук