60 години – Северокавказката порода овце

Преди 61 години, на 5 април, Държавния племзавод  “Восток” – СССР, регистрира Северокавказката месно-вълнена порода овце, порода получена от  кръстосването на  породата Ставропол и английската Линкълн.

При развъждането и селекцията на породата, овцевъдите са желали  да получат животни с висококачествено месо и се получило повече от добре. Полученото агнешко месо е превъзхождало на вкус месото на  овце от други породи, имащо “мраморна” структура.

„Десетилетия по-късно най-добрите Северокавказки овце все още се отглеждат в нашето стопанство. Овцете са с голямо търсене и се смятат за най-добрите сред домашните полумериносови породи овце, те са добре адаптирани към условията на интензивно земеделие.
Фермата ни има 6,5 хиляди овце, включително 5,2 хиляди овце-майки. За размножаването на стадото се използват 43 коча. Получаваме   средно 3,3 кг чиста вълна от глава “ – казва Андрей Лобанов, председател на развъдната ферма „Восток “.

Съвременното стадо за месо и вълна овце от Северокавказката порода  се характеризира с голям растеж, правилни форми на тялото и добра комбинация от висока производителност на месо и вълна. Овцете на 12 месеца стигат 80 кг, а кочовете и до  130 кг живо тегло.
Освен това  100 овце раждат 150 агнета.

За овцевъдството руснаците дават добри субсидии. През 2020 г. размерът на субсидията за 1 тон вълна е почти удвоен и възлиза на 158 хиляди рубли което се равнява на 3 412 лв или за всеки килограм отчетена вълна субсидията е 3.42 бг лв.

 Източник и снимка:  МЗ на територията на Ставропол.

БА: нашите сегашни овцевъди едва ли са виждали на живо тази порода. Отглеждаше се в района на Търговище, Шумен, Варна и др. Това бяха страхотни овце, които пълнеха окото, блестяха от чистота на руното, блясък на вълната и красива глава.
Ако някой смята, че руснаците дават бонус за каква да е вълна, например като на нашите местни овце, се лъже жестоко. Вълната е с високо качество и не отстъпва по нищо на старите полумериносови породи Меринофлайш и Меринолангволе.
Породата участва и в създаването на наши породи овце.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук