Великденски неволи за овцевъдите

0

Румънските овцевъди все още не получават дерогацията, както миналата година, да колят агнета на фермата.
Все пак властите направиха крачка назад и разрешиха отварянето на пазарите при спазването на всички необходими мерки против вируса и то при разрешение на местните власти.

Засега забраната за клане във фермите е в сила.

Клането на агнета трябва да се извършва в одобрени кланици. Агнетата трябва да имат пълна информация при пристигането в кланицата – идентификация, пътен лист, ферма, да са от район, в който няма заразни заболявания. Получените трупове, се маркират с овална здравна маркировка и могат да се продават в хранителни магазини, месарници, пазари на хранителни стоки, супермаркети, регистрирани санитарни ветеринарни звена.

За периода 21 април – 1 май 2021 г. е разрешено клането на агнета в пространства, уредени и разрешени временно. Тези пространства, в които се спазват условията, предвидени в законодателството, могат да бъдат организирани от местните власти, сдруженията на фермерите и др. Те са одобрени за временна експлоатация от ветеринарните власти и по време на работа са под надзор на държавните ветеринари.

Клането на агнета в тези места се извършва по искане на потребителя, и полученото месо, след преглед от ветеринара, се маркира с кръгла здравна маркировка. Месото е  предназначена строго за крайния потребител. Не може да се продава на бройки като пазари, магазини и т.н.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук