100 години овцевъдство в Бавария

0

Преди известно време, Баварското общество на овчарите се събра да чества 100 години от основаването на  Асоциацията на баварските овцевъди и Баварското общество за овчарство в Земеделския колеж в Трисдорф..

Проведени бяха интересни лекции по различни теми от овцевъдството   и неговото социално приемане. Както му е реда, както и при нас, тържеството завърши с вкусно приготвено агнешко с по няколко халби бира.
Интересно ще бъде за нашите овцевъди да се запознаят какви са проблемите и темите обсъждани от немските овцевъди на техните сбирки.

Земеделието и неговото социално приемане – Установено е, че социалното приемане се променя с течение на времето и че положителния образ на фермера може бързо да бъде накърнен от негативни събития. Въпреки всичко обаче селското стопанство трябва да подчертава собствените си постижения.

Алтернативи на отрязване на опашката при агнетата. – Трябва да се обмислят и нови начини за отрязване на опашките на агнета, за да се поддържа приемливостта, тъй като целостта на животните е ценен актив за потребителя. В момента се правят изследвания  в тази област, която изследва разликата при отрязване на опашките на дължина 7 см или 15 см в сравнение с липсата на отрязване. Освен поведение и нараняване се проверяват и различни параметри на изпълнение.

Изследователски мерки при угояването на агнетата. – Друг лекционен момент е угояването на агнетата, което оказва важно влияние върху рентабилността на овцевъдството. Изследва се дали угояването на пасища е разумна алтернатива на тестването в станции с интензивно угояване. Стабилното угояване на базата на концентриран фураж при теста за ефективност има значително по-ниско ниво на приемане на фураж от угояването на пасищата.
Друга лекция за угояване на агнета разгледа угояване до 51 кг вместо 44 кг. Установи се, че увеличаването на теглото за клане със 7 кг води до значително по-високи разходи по време на фазата на угояване, които могат да бъдат покрити само от по-висока цена на  килограм или значително по-висока дневна печалба при агнетата.

Предимства от отглеждането на овце в биологична ферма – Докладва се за ползите от отглеждането на овце във ферма с биологично производство. Поради овчия тор и микроорганизмите, е възможно добро натрупване на хумус дори при по-лоши почвени характеристики.

Всъщност, разглежданите въпроси от немските овцевъди не са кой знае колко по-различни от тези, които разглеждат нашите овцевъди на техните сбирки. За съжаление, поради коронавирусът, през последната година, сбирките с овцевъдите намаляха.
И въпреки многото карантинни заповеди се проведе търг на овце от Маришката порода овца, проведе се онлайн среща с испански експерти по овцевъдство, имаше няколко срещи също онлайн с проф. Дойчо Димов и Михаил Михайлов. Предаването  “Брюксел в превод” на AGRO-тв, също отдели внимание на овцевъдите, а и всички животновъдни медии.

Ще се постараем да публикуваме някои от лекциите, които слушаха баварските овцевъди.

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук