Войната на агнетата

Двете държави, отглеждащи най-голям брой овце, водят тиха „война” за пазари. Това са Испания и Румъния. Трета държава от тази тройка е Гърция, която си трае, но успява да реализира продукцията си.

В нашия  материал

Проблемът: Да имаш или да нямаш

 разказахме опасенията на румънските овцевъди за „препятствията”, които им се готвят от ЕС /според тях/. В същото време Испания успешно изнася агнетата си за арабския пазар. Само за двадесетина дни испанците са изнесли над 350 000 агнета, което с 40% в повече от миналата година. Тази година агнетата заминават за Саудитска Арабия и Йордания. Миналогодишната основна дестинация – Либия е отива на втора позиция, поради проблема с корабите “Карим Аллах” и “Елбейк”, които, като фантоми бродеха много дни в морето, докато се реши, какво да се прави с превозваните от тях телетата, имащи съмнения от заболяване от Син език.

Испанците са изключително доволни относно пазара в Саудитска Арабия, защото клиентът ги е потърсил след като е видял качеството на испанските агнета, купувани от съседните им арабски държави.
Испанските селекционери също са много доволни от търсенето на продукта им, което показва, че са работили в правилната посока..

Както се казва, „апетита идва с яденето”, лидерите на испанското овцевъдство започват да говорят за комерсиализация на месото, тъй като то генерира “повече добавена стойност”, като зад него има “цяла индустрия”.
В този смисъл те уточняват, че страните от Персийския залив (Саудитска Арабия, Оман, Катар или Кувейт, наред с други) като цяло са втората дестинация за агнешко месо след Франция. Въпреки това, търсенето, което те отправят към живите животни, все още е актуално, тъй като агнешкото е „тясно свързано“ с тяхната религия и те го предпочитат по този начин, за да извършват обред на жертвоприношение.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук