Сиренето Халуми – победи

Едва ли не не стана „война” заради сиренето Халуми. Сега обаче, двете държави – Кипър и Северен Кипър ликуват. Загърбени бяха всякакви противоречия между двете държави, обединението бе тотално за да се защити наименованието за произход на сиренето Халуми.

ЕК преди няколко дни обяви, че регистрира сиренето Халуми, като защитено наименование за произход (ЗНП). Само Халуми, произведено в Кипър, според спецификациите на продукта, вече има право да носи регистрираното име, с очевидни икономически ползи за острова.

Сирене за два милиарда евро

За да улесни производителите от турско-кипърската общност, за да могат да се възползват в пълна степен от защитата, Комисията прие мярка, позволяваща на продукта със ЗНП да премине зелената линия, при условие, че сиренето и млякото, от което е произведен, отговарят на всички животни в ЕС здравни и обществени  стандарти.

Името “Халуми” е вписано в регистъра на защитените наименования за произход и защитените географски указания. Само Халуми произведено на остров Кипър и според традиционната рецепта, вече могат да се предлагат на пазара в Европейския съюз под това име.
Регламентът влиза в сила от 1 октомври тази година, за да може да се изпълнят дотогава някои технически процедури.

“Халуми” е полутвърдо сирене, което се прави от смес от краве, козе и овче мляко, или изцяло от козе и овче мляко и може да се пече на скара или пърже. Има бял цвят и важната му характеристика е, че не се топи при високата температура, която се развива по време на печенето. 

Овцевъдите също „стягат редиците”. Те смятата, че “това е решение в правилната посока, въпреки, че е било забавено.
От своя страна ще се опитаме да увеличим производството на козе и овче мляко, за да покрием 51%, които халумито трябва да съдържа. Искаме държавна помощ за увеличаване на добитъка. Към днешния ден, средната цена на овче мляко е 1,8 евро на килограм, а на козто мляко – 68 цента на килограм ” – казва председателя на овцевъдите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук