Ситуацията на пазара в момента – е в полза на фермерите

Прекрасен сценарии за овцевъдите. Остава да се реализира.
Каква е ситуацията, към вчерашният ден по отношение продажбата на продукцията от овцете.

Информацията която публикуваме е получена от овцевъди в района на Казанлъшко  и Твърдица.

Сякаш постулата „имаш овце – пиеш мляко” е в пълна сила.
По отношение на реализацията на агнетата още миналата година ние прогнозирахме, имайки в предвид ситуацията в овцевъдството – бройки, фуражи, материална база, законодателство и др, че ще има една добра цена и агнетата ще бъдат реализирани.

Не можахме да познаем за млякото, нашето предвиждане за цена от 1.30-1.40 лв не можа да се сбъдне, но това се случва тази година. На много места кампанията по доенето на овцете стартира с цени от 1.40-1.50 лева.

На практика по отношение реализацията на агнетата отново се очертава, а то е вече и факт, че агнетата и яретата ще се продадат на много добра цена. Получихме информация, че до началото на тази седмица, предлаганата цена в упоменатите райони е била до 5.00лв за кг. От понеделник цената вече е твърдо 5.50 лева, единични бройки от кашлите се продават по 7.00 лв кг живо тегло.

С тези цени, ние се нареждаме доста напред в Европа.
И още нещо, цената може да се вдигне, защото няма и агнета.

Ако някои си  мисли, че това се дължи на увеличените цени на фуражите и фонд заплата, просто много се лъже. Пазара е безмилостен и безпристрастен, него хич не го интересува, колко си купил фуража. Той работи по негови си правила, които винаги са непредвидени.
Затова фермери внимавайте.
Говедовъдите в момента също купуват фураж с 30% по-високи цени, но продават млякото си, колкото миналата година  или даже на цени  по-ниски.

Какво може да се случи, докато хвърлим агнетата в пещите.

 • Най-добрият вариант е – да се запазят сегашните цени, с евентуално  увеличение до 6.00 лв
 • Цените отиват нагоре – ще се намали търсенето, защото и цените в магазините ще скочат, а в момента покупвателната способност на хората не е голяма. Цената вече е много близо до 20 лева за кг/всъщност при ярешкото е толкова /което е и психологическа бариера. Така че, много хора празникът ще го из карат на свински вратни пържоли на цена от 6.00 лева.
  В момента в Гърция цената на килограм агнешко в магазинната мрежа е 8,50 евро, а на козето – 9,50 евро.
  Има опасност и да не се продадат част от агнетата в името да се чака по-висока цена.
  Упражнение, което го „играем” редовно.
 • Най-лошото е падането на цените.
  Това може да се случи, ако се внесат агнета на по-ниски цени. Засега и да има внос, той е в малки количества, но все още не се знае за къде ще заминат румънските агнета.
  В Гърция също има недостиг на агнета, а цената по супермаркетите е както нашата. Македонците също имат свободни агнета, независимо от това, че изнесоха голям брой  по време на Католическия Великден.
 • Още по-лошо е, ако на пазара се появят вносни агнета с по-добре вкусови качества от нашите. Клиента не го интересува толкова произхода, за него е важно качеството.
 • Струва ни се, че търговците все още не са разкрили напълно „картите” си и може да поднесат изненада. Те са най-опитните „играчи” в този бизнес.
 • Съществува и опасност от крадци на агнета, така че също трябва много да се внимава и при охраната на фермите.
 • Спазване на ветеринарните правила също трябва да се спазва. Тази година контрольорите ще са безкомпромисни. Колкото по-малко остават фермите, тяхното присъствие се чувства по-осезателно.
 • Накрая пожелаваме успешна реализация на продукцията на трудолюбивите овцевъди и анализ от тяхна страна на млекопроизводството, което вероятно ще е хит и да остане така и занапред.

1 КОМЕНТАР

 1. Гн Михайлов, какво увеличение със 30%.от 30 на 60ст фуражите?!?!
  Смеската близо 90 ст направете една каклулация и вижте дали 5,50 е реалната цена?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук