Симеон Караколев, председател на НОКА: Половин милион бг агнета на пазара за празниците

Така започва интервюто на г-н Караколев.  Около тридесет килограмовите агнета са най-предпочитаните от българина. Става въпрос за живо тегло. Такива агнета стигат за 10-15 човека за един уикенд, да се нахранят и да се забавляват.
Все пак зависи колко ще са мъжете в компанията.

Препечатваме със съкращения интервюто на публикувано от вестник “ПОЛИТИКА”

– Г-н Караколев, миналата година с помощта на мярка, която стимулира кланиците, имаше достатъчно българско агнешко в търговските вериги. Как стоят нещата тази пролет?
– И тази пролет сме предприели сходни с миналогодишните мерки. Асоциацията изисква от контролните органи завишен контрол по границите за внос на охладено месо, както и на пазара. Тази година ще се прилагат същите стимулиращи мерки по отношение на кланиците, както и по отношение клането и продажбите от фермите.
Това, което ни притеснява тази година, от една страна, е продължаването на пандемичната обстановка. От друга страна, ни притеснява близостта на Великден и Гергьовден и като дати.

– Смятате, че няма да стигне месото ли?
– Не, напротив, смятаме, че ще се консумира по-малко, защото хората с това, което пазаруват за Великден, ще изкарат и Гергьовден. Това предполага по-малко потребление.
В интерес на истината агнешкото за Великден се наложи последните години, чевермето за този празник е типично за гърците. Българите основно пекат агне на Гергьовден.

– В сравнение с миналата година ще има ли по-големи количества произведено българско агнешко?
– Не, количествата ще са същите като миналата година, а то е абсолютно достатъчно да задоволи потреблението по празниците, ако се продава и консумира само българско агнешко месо. Нямаме залежали агнета. Ще излязат някъде около 500 хил. български агнета за празниците.

– Откъде се внася месо?
– Македонското влиза без мито на 20% по-ниска цена и всъщност ни прави дъмпинг. Това е месото, от което се притесняваме. През 2019 г. то влизаше при нас с неясна маркировка. Иначе вероятно е съпроводено от всички нужни документи. Но за нас единствената гаранция остава ясен и четлив печат, по европейски регламент и национално законодателство, а не размазано червено петно.

– Как да различим българското агнешко?
– Хората да търсят месо със син печат, той гарантира българския произход на продукта.

– Българското агнешко се харесва и в съседните страни. Има ли възможност за износ на агнешко или продажби в други европейски страни сега?
– България традиционно доставя агнешко за Гърция, Италия и Хърватска. Но с оглед на пандемията за Гърция и Италия от миналата година износът е в пъти по-слаб. Ако ще се продава българско агнешко, то ще е в пъти по-малко от традиционните количества. Българското агнешко ще замине основно за трапезата на българина.

– Какви са породите агнета, които ще се предлагат?
– Около 15 породи агнешко ще присъстват на пазара. Те са подходящи за най-характерните ястия за Великден и Гергьовден – на пещ, фурна, някъде и на чеверме. Също така за дроб сърма и агнешка чорба.

– Кажете как хората да си купят агнешко от ферма?
– Като отидат в близката до тяхното населено място ферма. Има такива в цяла България. Оттам ще можете да си купите цяло агне, фермерът може да реши и на половинки да продава. Прясно заклано, с глави и карантия.

– Какви ще са цените от фермата?
– Цените на дребно във фермите ще са между 6 и 8 лв. живо тегло на килограм.

– С какво тегло агне да търсят хората, подходящо за ястията, които споменахте по-горе?
– Около тридесеткилограмовите агнета са най-предпочитаните от българина. Става въпрос за живо тегло. Такива агнета стигат за 10-15 души за един уикенд да се нахранят и да се забавляват. Все пак зависи колко ще са мъжете в компанията.

– Истината е, че преди години поне веднъж в седмицата се ядеше овнешко като гювеч или супа. Защо според вас изчезна овчето месо?
– То не е изчезнало, а се промени вкусът на българина. Потребителското му поведение стана по-различно. Яде грилове, свински пържоли, кюфтета и пилешко, сандвичи, дюнери, хотдоци, пържено свинско и пилешко. Странно, защото този процес тече основно в България, а всички страни около нас запазиха балканските си вкусове и полезна кухня. Тази тенденция в България да се яде агнешко за празниците настъпи в последните 30 години. А преди това и агнешко, и овче се ядяха целогодишно. Всички държави около България и на Балканите – Румъния, Сърбия, Гърция, Македония, продължават да консумират през цялата година и агнешко, и овче, само ние, българите, останахме на една кампания по Великден и Гергьовден.

– Може ли според вас да се върне овчето месо в националната ни кухня?
– Да, това може да стане с национална кампания, като се приложат набор от мерки и към туристическия, хотелиерския, ресторантьорски браншове. Необходима е съвместна кампания от МЗХГ като предлагащо и Министерството на туризма като прилагащо министерство. Да се измислят съвместни рекламни мерки за ястия с овче и агнешко като част от локалната и здравословна храна. Шефовете готвачи могат да върнат ароматни и пикантни позабравени рецепти. В интерес на истината овчето е сходно като качества по отношение на здравето със заешкото.

цялото интервю може да прочетете ТУК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук