Проблемът: Да имаш или да нямаш

Едно време, един държавник беше казал – “Има човек, има проблем, няма човек – няма проблем”. Сега се оказва, че имаш ли животни – имаш проблем.

Многократно сме писали, че Румъния влиза в топ 10 по отглеждания брой говеда – над 1 милион и дели трето място с Гърция в Европа по броя на отглежданите овце и кози. На кой мъти водите Румъния, може само да се гадае, но през последните години, всеки техен износ е съпроводен с някакви препятствия.
Потънал параход с овце, престой пред Суецкия канал, забележка от ЕС за лошо отношение към пътуващите животни и др.
Въпреки това, от арабския свят непрекъснато сключват договори за закупуване на агнета.  Изглажда чашата е преляла тези дни, защото на  8 април, евродепутатът Кармен Аврам, член на комисията на Европейския парламент по земеделие и развитие на селските райони (AGRI), организира дебат на живо във Facebook относно предизвикателствата и заплахите за животновъдството в Румъния.

Какво може да очакват животновъдите.
”От забраната за износ и транспорт на живи животни,  до забраната за създаване на нови животновъдни ферми, е горещият дебат в Брюксел. Европейската комисия има за цел да ограничи консумацията на месо, да го замени с консумацията на червеи и насекоми – съобщи евродепутатът Кармен Аврам.
Транспортът на живи животни е обект на специална анкетна комисия, която, макар че трябва да проучи недостатъците на настоящия европейски регламент и да препоръча подобрения, изглежда преследва забрана за търговия с живи животни в Европа на всяка цена. Поне това виждам в много от членовете на тази комисия и искам да ви кажа, че го правят много настойчиво, дори натрапчиво.

Не можем да позволим това, не можем да позволим износът да спре, защото това би означавало, както много добре знаете, край на нишата, в която са се заселили румънските фермери, ниша, която е печеливша за всички, както за фермерите, така и за Румъния, а унищожаването на този сектор би означавало изчезването на един от малкото останали успешни сектори у нас.

 В проекто-доклада има параграф 20, който говори за мащабна промяна в консумацията на храни и препоръчва намалена консумация на червено и преработено месо. Очевидно параграфът не изглежда опасен, тъй като е проста препоръка, но ако разгледаме други изменения, други параграфи, въпросът създава голям проблем, защото е ясен, показва ни, че има план за намаляване на консумацията на месо, това означава и намаляване броят на отглежданите животни.
Например има изменение при което вносителят иска от ЕК нашата диета вече да не се основава на консумация на 60% животински протеини и 40% растителни протеини, а обратно 40% животински протеини и 60% растителни протеини.

Има и други изменения, призоваващи за значително намаляване на обема на пазара на месо и млечни продукти, както и на тяхната консумация. Някои обаче изискват намаляване на броя животни, отглеждани на европейско ниво за месо, мляко, яйца и забрана за развитието на нови ферми или нови производствени единици.

Междувременно Европейски орган за безопасност на храните наскоро одобри първия червей за консумация от човека и анализира 14 други насекоми със същата цел, а новините за синтетичното месо стават все по-видими в този балон в Брюксел, съобщи румънският евродепутат Кармен Аврам.

„Създадената комисия не  търси подобрение, то стига направо до крайност и натискът е много голям за Европейската комисия да обяви забраната за износ на живи животни. За Румъния това би означавало унищожаване на целия сектор и мисля, че трябва да предприемем всички мерки за очевидно подобряване на хуманното отношение към животните, за нас е съществено условие, ако искаме този сектор да оцелее, трябва да подобрим хуманното отношение към животните по време на транспорта.

В противен случай доминиращата позиция, която имаме в страните от Близкия изток, може да бъде заета от нашата конкуренция – Турция и Австралия са основните ни конкуренти на този пазар в Близкия изток , завършва евродепутатът Кармен Аврам.

източник: ЕК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук