Забранено до 16 години – Режат кожата

У нас също по някой път не  се отнасяме хуманно към животните – рязане  опашки на агнета, обезроговяване, тавро на рогата, жигосване на бута, но никога не сме рязали кожата на агнетата. Това обаче е нещо нормално при австралийските овцевъди и манипулацията се казва мулесиране.

Мулесирането е отстраняване на ленти от кожа, носеща вълна, около задната част (седалището) на овцата, за да се предотврати паразитната инфекция (мияза).  Вълната около задните части може да задържа фекалии и урина, което привлича мухи. Върху новата  тъкан, която расте върху раната, не пораства вълна, така че е по-малко вероятно да привлече мухите, които причиняват заболяването.

Защитниците на животни имаха уговорка с фермерите, тази операция да се прекрати от 2010 г, но това не се случи. В Нова Зеландия обаче тя бе прекратена през 2018 г.

Мулесинг  е кръстен на Джон WH Mules, който е развил практиката. Когато стрижел овцете, той без да иска смъква и част от кожата на задните части на една овца.  След това забелязва, че след зарастването, това предотвратява настаняването върху задницата на мухата Lucilia cuprina.

Първоначално мулесинга се извършва върху шилета, тъй като се смятало за „твърде грубо“ да се реже кожата на агнетата. Оказва се обаче, че агнетата се справят по-добре от по-възрастните овце, тъй като действителната площ на кожната гънка, отстранена при млади агнета, е доста малка.
За млади агнета на възраст над два месеца периодът на дискомфорт изглежда продължава приблизително две седмици, като по това време заздравяването  е почти завършило, ако не и напълно.
Настоящите кодекси на практиката забраняват муленето на овце на възраст над 12 месеца.

 Мулесирането е процедура, която в Австралия се извършва от лице, което е завършило задължителната програма за акредитация и обучение, обикновено професионален изпълнител на мулесиране.

Агнето се ограничава (обикновено в клетка за маркиране), набръчканата кожа в задната част на животното (зоната зад  кръста) се отрязва от перианалната област до върха на задните крайници. Първоначално процедурата обикновено се е извършвала с модифицирани метални ножици за подстригване на вълна, но сега има подобни метални ножици, проектирани специално за мулене. .

Разрязванията се извършват така, без да се засягат мускулите.  Антисептиците, анестезията и болкоуспокояващите не се изискват от австралийското законодателство по време или след процедурата, но често се прилагат, тъй като процедурата е известна като болезнена за животното.
Операцията обикновено отнема по-малко от минута. Стандартна практика е да се направи тази операция едновременно с други процедури, като поставяне на ушна марка, отрязване на опашка и ваксинация. Тъй като процедурата премахва кожата, а не някаква подлежаща плът или структура, има малка загуба на кръв от изрязването, леко изтичане по краищата на изрязаната кожа.

Мулесването трябва да бъде завършено много преди сезона на мухоморите, или в противен случай трябва да се осигури химическа защита, за да се намали рискът за агнетата и овцете.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук