Швейцария и овцете

Кой досега броеше Швейцария, като овцевъдна страна.
Никой.
За тази държава знаем, че има много банки, много сняг и писти за ски. Също много езера и много зеленина. Рай за пенсионерите в санаториумите и кравите и овцете по Алпийските пасища.
Независимо, че страната не е член на ЕС тя се съобразява с всички изисквания на съюза.

За животновъдството е интересно, че през последните години почти всички призове за най-добра крава от Холщайн, Симентал и Кафяво швейцарско говедо се печелят от швейцарските говедовъди.

Другото интересно нещо, което пък не се знае, се оказа доброто им овцевъдство. Добро, защото през миналата година в страната са заклани повече агнета отколкото у нас /официално/.
Нашите заклани агнета са едва 280 000 бр, а швейцарските  са 250 000 бр.
Според браншовата организация на швейцарската месна индустрия, през миналата година в Швейцария са били консумирани около 447 500 тона месо от всякакъв вид (без риба и ракообразни).
Овцете и агнетата са ниша: консумирани са почти 9800 тона овче и агнешко месо.
По-голямата част от това месо е внос, но до 30% от месото е собствено производство. За информация у нас от кланиците годишно излизат 2300 т агнешко и овче месо.

Въпреки добрите условия, потенциалът на швейцарското овцевъдство не се използва напълно. Причините за това са много според изследователите от Агроскоп.  Повечето стада са по-скоро като хоби характер, пренебрегвани са и би трябвало просто да пасат стръмните ливади до кравите.

 От млечна ферма за крави, фермерите  преминават към отглеждане на крави с бозаещи телета, а не към овце-майки. В действителност, овцевъдството в Швейцария винаги е било донякъде засенчвано от говедовъдството и в резултат на това просто не е имало икономически натиск да се печелят пари с овце. Ето защо много животновъди, днес дори не са наясно, че има много по-голям потенциал за увеличаване на производителността при овцете-майки, отколкото в отглеждането на крави с бозаещи телета, например.

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук