Цена на агнешкото месо – Франция

0

Прочитайки  заглавието на един материал във френската преса по отношение цената на агнешкото месо, ще разберете, какво е настроението при фермерите –  6.98 евро за кг, цената на френското агнешко остава исторически висока, поради продължаващия спад в производството на овче месо  в света.

Цената на трупно агнешко през март на пазарите на едро се продаваше от 5.50 до 10.50 евро в зависимост от големината на трупа, породата и други фактори при оценката. Средната цена и то без ДДС е била 6.98 евро,  черния дроб е струвал 3.30 евро, сърце, език, мозък от 1.60 до 3 евро.

За добрата цена, която получават овцевъдите, заслуга има тяхната организация ИНТЕРБЕВ – междупрофесионална организация, която се грижи не само за производството на качествено месо, но и намиране най-добрата цена за фермерите. Това става след получаване пълна информация за икономическите показатели при управлението на фермата. От 2010 г има пълна информация за разходите и цената на агнетата и овцете. Целта е да се намери вярната цена от горната част на веригата,  като се вземат предвид производствените разходи, но също така изискване за редовност на качеството на доставките и спазването на годишните ангажименти за обема и графиците за доставка .

В този контекст ИНТЕРБЕВ ОВИНС предоставя на на фермерите от сектора, информация, която да им помогне при сключването на договорите и да осигури и балансира договорните им отношения:

  • Годишна публикация за съответните производствени разходи и себестойност, публикувана в края на март  – началото на април
  • Ежемесечна публикация, свързана с пазарните цени на овцете и овчето месо, както и тяхното развитие.
  • Ръководство за договаряне
  • Пример за рамка за договорно задължение между животновъда и неговия купувач относно продажбата на агнета, предназначени за клане.

Цената на живото тегло е ясно, че в тази голяма държава, е различно и се влияе от особеностите на района в които се развъждат овцете.
През март цените на едро за агнета с живо тегло над 32 кг са варирали от 3.58 евро до 4.18, като най-висока е била цената при агнета с живо тегло от 38 до 44 кг. Цената на овцете майки варира от 1.11 до 1. 54 евро, първата цена е за овце с живо тегло под 60 кг, а втората цена с живо тегло над 60 кг.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук