Производство мляко – февруари 2021 г

През месец февруари 2021 г е преработено 51 297 т сурово мляко от кравите, биволите, овцете и козите. Това е с 1454 т по-малко в сравнение с януари, но имайки в предвид, че февруари е с няколко дни по-къс от януари, може да се приеме, че няма кой знае какво изоставане.
Лошото е, че имаме намаление с 1219 т в сравнение с февруари 2020 г, когато броят на животните е бил по-малък и то от всички видове.

Производството на овче, козе и биволско мляко през февруари е 1133 т, което е повече с 216 т в сравнение с февруари 2020 г.
При кравето мляко имаме намаление в сравнение с януари и е получено 50 146 т мляко. Това е най-малкото количество получено през последните години или с 1435 т по-малко в сравнение с февруари 2020 г.
Обикновено през тези месеци имаме масови отелвания и повече мляко. Намалението на млякото е съвсем закономерно. Едната причина е увеличените цени на зърнените фуражите и шротовете през последните месеци с 20-30%. Подобна е и ситуацията при грубите фуражи, които гонят дори и зърнените фуражи.

Другата причина е неприятното време, което все още не позволява да се развият пасищата.
Накрая си остава и не най-добрата цена, за което сигурно има причини и от двете страни. Поне засега има индикация за ход надолу на цената от 3 до 5 стотинки за определени райони в страната.

По веригата има и други трески за дялане. Високите цени на някои наши млечни продукти, използването на сухо мляко, някъде се използва и вода, също и вноса на мляко. Неща с които трябва да се свиква, защото това си е бизнес. Кой както си подреди къщичката, така ще и върви. Сякаш при фермерите е най-разградено.

При производството на млечни продукти е съвсем нормално да има намаление и разместване при различните производства. Запазват се отчасти произведените количества продукти през февруари, като има намаление при производството на сиренето с 558 т и увеличение на заквасените млека и сметаната.
Имитиращите продукти намериха баланса и са произведени малко над 1000 т, колкото и през януари.

Като изводи може да каже следното:

 • Не се заигравайте с изкупните цени надолу. Млякото ще става все по-търсено.
 • Ако цените на фуражите не тръгнат надолу, ще има още намаление на производството на мляко.
 • Митът за идването на „зеленото” е приказка от 1001 нощ. Кравите, които произвеждат основните количества мляко, се отглеждат в оборите.
 • Чака се позитивния отговор на ДПЖ и биволите, по отношение производството на мляко. Всичките им искания бяха удовлетворени. Нормално е да има по-големи количества от това мляко.
 • Без дебат по отношение на стратегията в сектор мляко няма да мине. Загубеното време в това отношение помага единствено вносните млечни продукти да се настаняват трайно на нашите рафтове и то с не лошо качество, а вече и на по-ниски цени.
 • Loader Loading...
  EAD Logo Taking too long?
  Reload Reload document
  | Open Open in new tab

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук