Пет любопитни неща, за да проверите знанията си за сиренето

В рекламата за консумирането на млечни продукти влиза и отговора на много въпроси свързани със сиренето.

Сиренето е една от основните храни, присъстваща в 85% от хладилниците у нас. Въпреки, че нивата на консумация са много по-ниски от другите ни съседни страни.

·       Произход на сиренето?

Консумацията на млечни продукти датира от преди 7000 години, като е част от диетата на първите европейски неолитни популации. Оттогава млякото се утвърждава като един от основните продукти за консумация от човека, жизненоважен за храненето му, а малко по-късно и сиренето в някои от своите над 2000 разновидности.
Откриването на пастьоризацията през 1857 г. е голям крайъгълен камък за технологията на сиренето, разработвайки нови процеси, които позволяват да се получат референции, отбелязани с качество и безопасност на храните.

·        Колко сирене произвеждаме и консумираме?

През 2019 г сме обработили в млекопреработвателните предприятия 651 хил.т краве мляко, след нас по производство на мляко се нареждат Хърватска, Малта, Кипър, Гърция и Словения. Овчето мляко е 24 хил. тона, а на козето  е 10 хил.т.
Общото производство на сирене, основно Българско саламурено сирене е над 80 000 т годишно.

Това означава, че на човек се пада по 11.5 кг сирене, което е далеч от 17.3 кг на човек годишно в ЕС.
В магазинната мрежа се предлагат над 100 сорта сирене и е ясно, че повечето са внос.

·        Полезно ли е сиренето за здравето ни?

Сиренето съдържа протеини с висока биологична стойност и е една от храните с най-висока концентрация на калций, която съществува: порция от 100 грама сирене е еквивалентна на дневните нужди на възрастен. От голямо значение е сиренето да присъства в диетата на децата, за да се осигури правилния им растеж. Сиренето е храна, богата на витамини А и D, които помагат на тялото да усвои калция и да поддържа здрави кости и зъби. Сиренето съдържа и витамини от група В, като В12, В9 (фолиева киселина), В1 (тиамин) или В2 (рибофлавин).

·        Колко порции сирене мога да приемам на ден?

Трябва да се помни, че основната съставка в сиренето е млякото и че млякото е здравословно. Основните хранителни ръководства и експерти препоръчват да приемате между две и четири порции млечни продукти на ден, в зависимост от възрастта и обстоятелствата на всяка група. Порция мляко би била еквивалентна на 200-250 милилитра (чаша или чаша), докато порцията кисело мляко би била 250 грама.
По отношение на сирената, препоръчителната порция е  около 30 грама, а тази на прясното сирене – около 60 грама.

·       Харесва ли ни сиренето от внос ?

Допреди няколко години само бяхме чували за тези няколко стотин сирена, които се произвеждат и консумират във Франция, Нидерландия, Германия и други Европейски страни.
Това сега се случва и у нас.
На рафтовете може да се намерят много вносни и вкусни сирена и то всякакъв сорт – отлежали, пресни, с кора, без кора, с подправки, в мляко, в зехтин и много други. Младите хора, повечето работели в Европа са придобили техните вкусови качества. Защото у нас не са консумирали кой знае колко от нашето Саламурено сирене. Така че, посягат повече към вносните опаковки.
Другите пък, искът пък да вкусят вносното и  пипнат лъскавите опаковки.
И третото най-важното.
Колкото и проверки се правят по магазините, недостатъци се намират само в нашите млечни продукти. Няма нито един вносен продукт, хванат да не отговаря на това, което пише на етикета. Има вносни продукти, които са например с по-малко съдържание на м.в, но това е записано на етикета. Така че „топката” сега е в млекопреработвателите. При още подобни изцепки, наистина продукцията им ще остане в складовете – сегашното извинение за ниските изкупни цени на млякото.

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук