Проблем с клането на агнета. Случи се.

0

На много от нас не ни се вярва, но се случи. Овцевъдите на Румъния вчера бяха изненадани с новите правила за клането на Великденските агнета. Засега това се случва в няколко окръга на страната, където на овцевъдите се съобщава, че клането на агнетата през следващия период може да се извършва само в оторизирани кланици, разположени в окръга, където се намират фермите

Клането на агнета във фермата е разрешено само за такива, които ще бъдат за собствена консумация. Властите се позовават на това, че клането на агнета във фермата не е обхванато в Европейското законодателство и е забранено да се продава агнешко месо от района на фермата.

Така че, ако някой иска да продава агнета, може да ги заколи в оторизирана кланица и тогава да се продаде агнето на купувача. По същия начин не може да се продават и живи агнета, защото купувача трябва да има животновъден обект. Овцевъдите до последно се надяваха, че както миналата година, ще бъде дадена дерогация за Великденските празници, но това не се случи.

При определени обстоятелства, ще може да се  използват специални места за клане на агнета при писмени искания от някои кметове / въз основа на подробен анализ относно капацитета за клане на кланиците в окръга, разстояния кланици и др.

Агнешко месо не може да бъде доставено на месари или супермаркети, може да се продава само при пряко искане от краен потребител.
Също така ушните марки на закланите агнета трябва да бъдат предадени на ветеринарния лекар в рамките на 7 дни от датата на клането.

Забранено е транспортирането на агнета от район, където има случаи на африканска чума по свинете до оторизирана кланица, също.

Сега на ход са фермерите.

Източник: stiriagricole

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук