Македонските овцевъди

0

Както му е реда и македонците си имат организация на овцевъдите.
От нея дойде и добрата вест, че през тази година овцевъдите ще успеят да продадат над 200 000 агнета, като повечето ще заминат за чужбина. Освен за Италия и Гърция /в програмата им е за коледните празници да изнесат 10-15 000 агнета/ се надяват, че ще успеят да внесат и на нашия пазар няколко хиляди агнета. Всъщност те го правят от няколко години.

В организацията вече се говори за променящото се поведение на потребителите в Италия, които сега купуват много повече част от агнето, отколкото цели агнета. Ето защо и фермерите имат по-голяма възможност да продават по-тежки агнета с тегло над 16 кг. Италианците бавно изоставят традицията да консумират цели агнета. Търсенето на готово за консумация месо, под формата на котлети, бут или други части, се е увеличило, но главно в прясно състояние.
Нараства търсенето на агнета с тегло 20, 25 и 30 кг. Интересно е, че цената, независимо от големината на агнешкото, тази година е една и съща-казват от организацията.
Овцевъдите също се надяват на продажбата на агнешко месо в периода от април до май, когато е православният Великден, на вътрешния пазар и в крайна сметка и в България.

Производителите отбелязват, че държавата все още не е платила субсидиите, въпреки че миналата година обеща да изплати субсидиите, които е увеличила с 50 процента през 2020 г. Ние смятаме, че заслужаваме тази субсидия, защото продаваме годишно почти 2500 т агнешко и овнешко месо.

Знаете ли ние колко месо произвеждаме годишно от овцете официално – едва 2293,3 т.

 Македонските овцевъди са в изключително незавидно положение, тъй като субсидиите за миналата година все още не са изплатени, а собствениците на стада овце се оплакват от ниската изкупна цена на агнетата, която варира от 135 до 150 денара /4.20-4.70 лв/ за килограм от живо тегло, което далеч не задоволява техните искания.

Субсидиите за миналата година, които възлизат на 1000 денара /31.25 лв/ за овца и 1800 денара /56.25 лева/ за оставено женско агне за разплод, все още не са изплатени.

Покупката на тазгодишното агне е в разгара си и традиционно агнетата от Северна Македония са сред най-търсените и най-ценените на италианския пазар, откъдето идват повечето купувачи, особено от град Неапол.
Изкупната цена на тазгодишното агнешко месо е по-ниска от тази преди три месеца, когато килограм живо тегло се плащаше от 170 до 180 денара, а сега в разгара на кампанията  варира от 135 до 150 денара, което е все пак по-високо в сравнение с миналата година, която беше 120 денара  – коментира един овцевъд.

„Тази зима приходите ни са почти нулеви и изпращаме още един призив към правителството да плати субсидиите за миналата година възможно най-скоро. През последните няколко месеца имахме увеличени оперативни разходи, тъй като овцете бяха в агнилна кампания, когато разходите най-вече за фураж бяха по-високи. Без тези пари оцеляването ни ще бъде много несигурно” добавя друг овцевъд..
Източник: novamakedonija.com

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук